Genomineerden acteurs in de categorie 'Beste acteur' AFP

De nominaties voor de Oscars, die gisteren bekend zijn gemaakt, leiden tot veel kritiek op sociale media. Alle twintig genomineerde acteurs zijn blank, voor het tweede jaar op rij. De regisseur van The Revenant, Alejandro González Iñárritu, is de enige getinte genomineerde.  

De hashtag #OscarsSoWhite, die vorig jaar al in het leven was geroepen, wordt opnieuw massaal gebruikt om de onvrede over de nominaties te uiten.

Velen hadden dit jaar hun hoop gevestigd op de film Straight Outta Compton in de categorie beste film. Maar uiteindelijk werd die film genomineerd in de categorie beste script. Veel fans vinden dat opvallend, omdat de schrijvers van deze film blank zijn, in tegenstelling tot de acteurs en regisseur. 

Ook de donkere acteurs Idris Elba en Will Smith zijn volgens fans totaal onterecht niet genomineerd voor een Oscar. Actrice Halle Berry won in 2001 als eerste zwarte vrouw een Oscar voor beste hoofdrol. Zij was meteen ook de laatste.

Activisten roepen nu zelfs op tot een boycot van de Oscaruitreiking. Maar of het echt zo ver komt, is de vraag. Op 28 februari is de uitreiking en wordt bekend welke genomineerden met een Oscar naar huis gaan.

Kritiek op de Oscar-nominaties: alleen maar blanken

STER reclame