De openbare aanklager kwam in 2015 om het leven bij een aanslag AFP

In Egypte zijn negen mannen terechtgesteld voor hun rol in de moordaanslag op de openbaar aanklager van het land. In 2015 kwam aanklager Hisham Barakat om het leven toen in Caïro een auto met explosieven inreed op zijn konvooi.

De mannen hoorden bij een groep van 28 die in 2017 het doodvonnis kregen. Ze verloren vorig jaar het hoger beroep. Vijftien anderen kregen 25 jaar celstraf.

De doodstraf is een uiterst wrede, onmenselijke straf.

Najia Bounaim van Amnesty International

De negen veroordeelden waren vermoedelijk leden van de Moslimbroederschap. De Egyptische autoriteiten denken dat de Moslimbroederschap en Hamas achter de aanslag zaten. Deze organisaties hebben alle betrokkenheid ontkend.

De Moslimbroederschap werd in 2013 in Egypte verboden, nadat de organisatie na de val van president Mubarak de verkiezingen had gewonnen. Leiders en aanhangers van de Moslimbroederschap zijn sindsdien massaal gearresteerd en gevangengezet.

Amnesty International probeerde de executie gisteren tegen te houden. "De doodstraf is een uiterst wrede, onmenselijke straf", zei Najia Bounaim van de mensenrechtenorganisatie. "Het is onrechtvaardig om mensen te veroordelen op basis van bekentenissen die mogelijk door marteling zijn afgedwongen."

STER reclame