Een rechtbank in Egypte heeft de Moslimbroederschap en zijn activiteiten verboden. Ook de bezittingen van de organisatie van ex-president Morsi worden in beslag genomen.

De politieke tak van de Moslimbroederschap was al langer verboden; in maart schreven de Moslimbroeders zich noodgedwongen in als niet-gouvernementele organisatie. Ook die tak is nu verboden.

Democratie zonder Moslimbroeders

Volgens correspondent Sander van Hoorn is het verbod een logisch gevolg van het regeringsbeleid. "Het beleid is kennelijk om alles wat met de Moslimbroederschap te maken heeft uit de samenleving te bannen."

Van Hoorn wijst erop dat de kans op verzoening na het afzetten van president Morsi, een Moslimbroeder, al snel voorbij leek. "Nu lijkt het helemaal duidelijk dat het leger en de burgerregering een democratie willen zonder Moslimbroederschap."

Verkiezingswinst

De Moslimbroederschap was het grootste deel van zijn 85-jarige bestaan een verboden organisatie. Na de val van president Mubarak konden de Moslimbroeders bovengronds komen en wonnen ze de verkiezingen.

Na het afzetten van president Morsi zijn leiders en aanhangers van de Moslimbroederschap massaal gearresteerd en gevangen gezet.

STER reclame