De openbare aanklager kwam in 2015 om het leven bij een aanslag
NOS Nieuws

Doodstraffen voor moordaanslag op aanklager Egypte

In Egypte zijn 28 mensen veroordeeld tot de doodstraf voor de aanslag op de openbare aanklager van het land in 2015. De aanklager, Hisham Barakat, kwam om het leven toen in Caïro een auto met explosieven inreed op het konvooi van Barakat.

De grootmoefti, de hoogste geestelijk leider in Egypte, heeft de doodvonnissen goedgekeurd. In juni had de rechtbank de grootmoefti al aanbevolen de doodstraf op te leggen. In het Egyptische rechtssysteem kan hij zo'n aanbeveling goedkeuren of verwerpen.

Vijftien anderen krijgen 25 jaar celstraf. De veroordeelden kunnen in beroep gaan tegen de veroordelingen. Het is niet bekend of ze dat ook gaan doen.

Moslimbroederschap

Hoewel de aanslag werd opgeëist door Giza Volksverzet, een onbekende groep die op Facebook foto's plaatste van de aanslag, zeggen de Egyptische autoriteiten dat de Moslimbroederschap en Hamas achter de aanslag zitten. Beide organisaties ontkennen elke betrokkenheid.

De Moslimbroederschap werd in 2013 verboden, nadat de organisatie na de val van president Mubarak de verkiezingen had gewonnen. Leiders en aanhanger van de Moslimbroederschap zijn sindsdien massaal gearresteerd en gevangengezet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl