De politie brengt de Catalaanse leiders bij het hooggerechtshof in Madrid AFP

In Madrid begint vandaag een van de grootste en meest beladen processen ooit in Spanje. Live op de Spaanse tv is te volgen hoe twaalf Catalaanse leiders worden berecht voor hun rol in het onafhankelijkheidsreferendum in 2017.

Zowel de twaalf separatisten als de Spaanse autoriteiten claimen al met 1-0 achter te staan. De verdachte politici zeggen dat het een politiek proces is en dat de uitkomst al vaststaat. De president van het hooggerechtshof in Madrid spreekt dat tegen. Desondanks zit ook Spanje volgens correspondent Rop Zoutberg met het megaproces in zijn maag.

"Het land maakt zich enorm zorgen over de beeldvorming", zegt hij in het NOS Radio 1 Journaal. "Ze zijn bezig met een grote campagne in Europese landen om duidelijk te maken dat dit een eerlijk proces is. Zo was er gisteren in Den Haag een persconferentie van de Spaanse ambassadeur."

Honderden getuigen

Tegen de twaalf separatisten worden straffen tussen de 7 en 25 jaar cel geëist. Ze worden verdacht van misbruik van belastinggeld, opruiing, en rebellie. Ruim 500 politici en ambtenaren worden gehoord in de rechtszaak; het proces zal vele maanden duren.

De politieke crisis rondom de deelstaat Catalonië ontstond in oktober 2017. Ruim 2 miljoen Catalanen stemden - in een door Madrid verboden referendum - voor onafhankelijkheid. Het Catalaanse parlement riep vervolgens de onafhankelijkheid uit. De Spaanse autoriteiten accepteerden dat niet en namen tijdelijk het bestuur van de deelstaat over.

Nieuwe demonstraties

Niet alle betrokken Catalaanse leiders staan nu voor de rechter. De naar België gevluchte ex-regiopresident Carles Puigdemont bijvoorbeeld niet. "Hij kan niet bij verstek veroordeeld worden in deze zaak", zegt Zoutberg. "Justitie hier denkt: we houden hem er nu buiten, maar zodra hij hier opduikt, pakken we hem op."

Bijna anderhalf jaar na het referendum is de verdeeldheid tussen de Catalaanse separatisten en de Spaanse nationalisten nog altijd groot. Zondag waren er in Madrid tienduizenden mensen op de been om actie te voeren tegen onderhandelingen met de separatisten. En in Catalonië zijn voor komende zaterdag weer grote demonstraties aangekondigd.

STER reclame