De jeugdgevangenis waar Charly T. momenteel vastzit Vader Marco, via Rop Zoutberg

Charly T. blijft voorlopig vastzitten in Spanje. Dat hebben bronnen rond de 17-jarige jongen uit Noord-Holland bevestigd aan de NOS. De scholier zit sinds augustus vorig jaar vast in een jeugdgevangenis op verdenking van aanranding van twee Britse meisjes van 12 en 14 jaar oud. Hij is de enige minderjarige Nederlander die in het buitenland wordt vastgehouden.

Charly privéfoto

Minister Blok zou het liefst zien dat de jongen, gezien zijn leeftijd, zijn proces in vrijheid kan afwachten. Hij benadrukte na de ministerraad dat het vonnis aan de Spaanse rechter is en dat het kabinet dat zal respecteren. "Maar een minderjarige verdient natuurlijk een bijzondere zorg, zeker bij iets ingrijpends als een strafrechtelijke beschuldiging."

Blok zei dat er ook diplomatieke contacten met Spanje zijn. De ambassade houdt contact met Charly T. en zijn ouders. Eerder was er kritiek van zijn advocaten op de Spaanse rechtsgang. Zij zeiden dat zijn grondrechten in Spanje geschonden zijn door een ondeugdelijk politieonderzoek in de zaak. Ook zou T. geen bevoegde tolk hebben gehad.

Minister Blok hoopt dat Charly T. vonnis buiten gevangenis kan afwachten

Tegen de Noord-Hollander is vier jaar gevangenisstraf plus één jaar ondertoezichtstelling geëist. Er is nog geen inhoudelijke behandeling van zijn zaak geweest, dus hebben zijn advocaten nog geen verweer kunnen voeren. Wanneer zijn zaak dient, is nog onduidelijk. Waarschijnlijk duurt dat niet lang meer, zeggen bronnen.

Charly T. werd op 16 augustus vorig jaar aangehouden. Dat gebeurde nadat de auto waarin hij met zijn ouders op de terugweg naar Nederland was door de Spaanse politie tot stoppen was gebracht.

Volgens de beschuldiging had hij eerder die ochtend twee Engelse meisjes met alcohol verdoofd. Dat zou hij hebben gedaan bij het zwembad van de vakantiewoningen waar ze verbleven. Daar zou T. hen hebben gedwongen tot seksuele handelingen.

Gezoend

T. erkent met het oudste meisje te hebben gezoend. "Ik heb aan haar gezeten. Maar dat was omdat we dat allebei wilden. Ik heb niets verkeerd gedaan. Dat weet ik heel zeker. Ik ben niet over grenzen heengegaan", zo zei T. tegen de NOS.

T. zit momenteel vast in een jeugdgevangenis in de provincie Alicante, waar de Nederlandse scholier zit opgesloten met al veroordeelde minderjarigen. "Ik vraag me weleens af of de meisjes beseften wat ze deden door me aan te geven. Waarom deden ze dat? Ik was nooit in aanraking met de politie geweest. Ik heb nooit kunnen bedenken dat dit kon gebeuren."

De ouders van de betrokken Britse meisjes willen niet reageren op de kwestie. In Spanje ligt seksueel misbruik politiek gevoelig door een aantal recente groepsverkrachtingen van jonge vrouwen. Een parlementaire commissie buigt zich over een aanpassing van de wet waarbij seks zonder expliciete instemming wordt aangemerkt als verkrachting. Ook seksueel misbruik valt volgens de voorstellen per definitie onder verkrachting.

Verdachten kunnen op basis van verklaringen zonder steunbewijs veroordeeld worden, zegt advocate Rachel Imamkhan, die de jongen verdedigt. Eerder stond zij Romano van der Dussen bij, die 12,5 jaar onterecht vastzat in Spanje.

NOS Stories maakte in Alicante met correspondent Rop Zoutberg de volgende video over gevangen zitten in het buitenland.

STER reclame