Romano van der Dussen (L) en Mark Dixie Spaanse politie/Reuters | Fotobewerking: NOS

De Nederlander Romano van der Dussen, die al 12,5 jaar in een Spaanse cel vastzit, komt snel vrij. Het Spaanse hooggerechtshof heeft hem vrijgesproken van verkrachting.

Van der Dussen werd tot ruim vijftien jaar cel veroordeeld, omdat hij in de Zuid-Spaanse badplaats Fuengirola een vrouw verkracht zou hebben en twee vrouwen zou hebben beroofd en aangerand in het uitgaansleven.

Hij heeft altijd ontkend. De veroordeling kwam tot stand op basis van zeer magere bewijsvoering. Zo werd Van der Dussen in een line-up als enige Noord-Europese man tussen Spanjaarden gezet. Bovendien waren de gevonden vingerafdrukken niet van hem. Ook liepen de verklaringen van de slachtoffers en getuigen over de kleding en het uiterlijk van de dader uiteen.

Heropend

Eind vorig jaar werd de zaak heropend nadat de Nederlandse stichting PrisonLAW in de zaak was gedoken. De advocate Rachel Imamkhan verzamelde de afgelopen jaren bewijs dat de nu 43-jarige Van der Dussen de verkrachting en zeer waarschijnlijk ook de aanrandingen en berovingen niet kon hebben gepleegd.

Dna-materiaal wees naar de Brit Mark Dixie, die voor moord in Engeland vastzit. Imamkhan ging bij hem langs en hij bekende de verkrachting in Fuengirola.

Strijdbaar

Volgens correspondent Jessica van Spengen heeft Van der Dussen nooit opgegeven. "Hij heeft altijd aan de deur gerammeld met de boodschap: ik ben onschuldig, ik wil eruit. De stichting PrisonLAW ziet vaak dat mensen het op den duur opgeven. Hij en zijn familie hebben dat nooit gedaan."

Het hooggerechtshof heeft nu bepaald dat de veroordeling voor verkrachting onterecht was. Dat betekent dat Van der Dussen waarschijnlijk snel vrijkomt. Over de datum besluit de rechtbank in Málaga, waar hij oorspronkelijk werd veroordeeld. 

Over de andere twee zaken, de aanranding en beroving, volgt later mogelijk nog een uitspraak. Rechters zijn er eerder altijd van uitgegaan dat de drie zaken door één en dezelfde man moesten zijn gepleegd. De straf voor deze twee zaken heeft Van der Dussen al uitgezeten.

Overrompeld

Van der Dussens vader Rob ​is overrompeld door het nieuws. Hij heeft zijn zoon al een tijdje niet gesproken en is nog niet officieel op de hoogte gesteld van deze uitspraak.

Advocate Imamkhan is van plan een vervolgprocedure te beginnen om Van der Dussen ook voor de twee aanrandingen vrij te krijgen. Ook gaat ze schadevergoeding eisen.

STER reclame