10.000 euro voor zaak 'onschuldige' Nederlander
In vier dagen tijd is 10.000 euro opgehaald voor de Nederlander Romano van der Dussen, die in Spanje vastzit voor verkrachting. Het geld wordt gebruikt voor rechtszaken om zijn onschuld aan te tonen en om in zijn levensonderhoud in de gevangenis te voorzien.
Van der Dussen zit al bijna twaalf jaar achter Spaanse tralies. Hij is veroordeeld voor het verkrachten van een vrouw en twee pogingen tot verkrachting. Volgens velen is de Nederlander onschuldig.
Britse dader
De vader van Romano van der Dussen begon samen met de Stichting Prisonlaw een crowdfundingsactie om zijn zoon te helpen. “Wij hebben dit gedaan omdat Van der Dussen of zijn vader over onvoldoende financiële middelen beschikken om alle kosten te betalen,” zegt advocate Rachel Imamkhan van de stichting.
De advocate wil het geld gebruiken om zich in Spanje als particulier aanklager te voegen in het strafproces tegen Mark Dixie. Die zit in Engeland vast voor een ander zedendelict. Het DNA-profiel van Dixie komt overeen met sporen die zijn gevonden bij een van de slachtoffers in Spanje. Een paar maanden geleden heeft Dixie volgens de stichting Prisonlaw de verkrachting bekend waar Van der Dussen voor is veroordeeld.
Van der Dussen laat via de stichting weten "erg dankbaar te zijn voor de massale steun en aandacht voor zijn zaak".
Gerechtelijke dwaling
De crowdfundingsactie leverde honderden donaties op, soms voorzien van een persoonlijke boodschap. Een aantal is gericht tegen de regering, die volgens sommige geldgevers te weinig doet. Zo schrijft een anonieme gever het heel beangstigend te vinden dat Nederlanders dit kan overkomen en de regering het op zijn beloop laat. Veel andere berichten zijn een steunbetuiging aan Van der Dussen zelf.
Er wordt niet alleen juridisch actie ondernomen. Ook politici vragen aandacht voor de zaak-Van der Dussen. Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt (CDA) heeft vragen in de Raad van Europa gesteld over de zaak die volgens hem een gerechtelijke dwaling is. Daarnaast heeft hij opnieuw vragen over de zaak gesteld aan minister Koenders.