NOS Nieuws

Vader Van der Dussen: Spaanse molens draaien verdomd langzaam

'Eindelijk, het heeft jaren geduurd'

"Toen ik het hoorde, was ik heel erg verbaasd en uiteraard heel erg blij", zegt Rob van der Dussen. Hij is de vader van Romano, die vandaag in Spanje werd vrijgesproken van een verkrachtingszaak waarvoor hij al jaren in de cel zit. "Maar ik was ook een klein beetje teleurgesteld want het is geen totale vrijspraak. Het is alleen de zaak-Mark Dixie waarin hij nu is vrijgesproken."

Hij vermoedt dat zijn zoon daarom verder zal procederen. "Romano heeft altijd gevochten hiervoor, altijd gezegd dat hij het niet gedaan heeft en dat hij doorging tot de onderste steen boven is. En nu hij dus alleen is vrijgesproken voor de verkrachtingszaak heb ik het idee dat de onderste steen nog niet boven is en dat hij doorgaat."

Rachel Imamkhan, de advocaat van Van der Dussen, noemt de uitspraak "een stap in de goede richting". "Wij gaan nog verder met de andere twee zaken want wij willen natuurlijk volledige vrijspraak voor Romano."

Zoon terugzien

Officieel heeft Rob van der Dussen nog geen enkele bevestiging gekregen van de uitspraak. Hij heeft zijn zoon zelf ook nog niet gesproken. "Ik hoorde het via de NOS. Correspondent Jessica van Spengen belde mij direct na de uitspraak van het hooggerechtshof in Madrid."

De vader van Romano heeft geen idee hoelang het gaat duren voor hij zijn zoon terugziet. "Het kan twee dagen duren, het kan twee weken duren, dus we wachten het maar af. Spaanse molens draaien verdomd langzaam."

Ook minister Koenders van Buitenlandse Zaken reageert verheugd op de beslissing van het Spaanse Hooggerechtshof. "Het heeft lang geduurd, maar eindelijk is er duidelijkheid. Ik ben opgelucht en verheugd voor de heer Van der Dussen."

Buitenlandse Zaken heeft zich samen met onder meer stichting Prison Law actief ingezet om aandacht voor de zaak te vragen bij de Spaanse autoriteiten. Uiteindelijk besloot de Spaanse rechter om de strafzaak te heropenen.

Het ministerie geeft bijstand aan 2100 Nederlanders in buitenlandse gevangenissen. In Spanje zijn 210 Nederlanders gedetineerd. Zij zitten in gevangenissen verspreid over het hele land.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl