Aangepast

Advocaat: de grondrechten van Charly T. zijn geschonden

De advocaten van de Nederlandse Charly T. (17) vinden dat de grondrechten van de tiener in Spanje niet goed zijn beschermd. "Het is een onbegrijpelijke beslissing van de Spaanse rechter om T.'s voorarrest niet te schorsen zodat hij in Nederland zijn proces kan afwachten", zegt één van zijn advocaten, Rachel Imamkhan.

De 17-jarige scholier zit al zes maanden in hechtenis op verdenking van aanranding van twee Britse meisjes van 12 en 14. Volgens de advocaten zijn de rechten van T. geschonden omdat er tijdens onderzoeken en bij het opnemen van de aanklacht geen goede tolken aanwezig zijn geweest.

Ook zouden tijdens het verhoor vragen onjuist vanuit het Spaans in het Engels vertaald. Daarbij is T. in de eerste weken van zijn arrest niet bijgestaan door een advocaat. Ook is hij volgens zijn advocaten niet gewezen op zijn zwijgrecht.

Imamkhan heeft als enige Nederlandse advocaat T. bezocht. Ze weet uit ervaring, eerder stond ze namelijk Romano van der Dussen bij, dat je in Spanje veroordeeld kan worden op basis van alleen verklaringen zonder aanvullend bewijs.

Imamkhan wil dat het ministerie van Buitenlandse Zaken zich extra in de zaak gaat verdiepen. Ze vindt dat er een vertrouwensonderzoek moet worden gedaan. Maar Buitenlandse Zaken zegt dat het proces nog moet plaatsvinden, en dat een vertrouwensadvocaat daarom geen toegevoegde waarde heeft ten opzichte van wat de advocaten nu al doen.

In de buurt

De andere advocaat van T., Robert Malewicz, vindt dat T. naar Nederland moet worden gebracht. "Hij kan worden vastgehouden onder door Spanje te bepalen strenge voorwaarden, maar dan is hij wel in de buurt van zijn familie."

Spanje-correspondent Rop Zoutberg bezocht Charly T. eerder in een detentiecentrum in het achterland bij Alicante. T. verwijt Nederland "dat ze niets voor hem hebben gedaan", zegt hij in het interview. "Er zouden toch regels moeten zijn wanneer een minderjarige jongen wordt opgepakt. Soms ben ik bang dat het aan me blijft vastgeplakt: dat ik voor de rest van mijn leven als een zedendelinquent te boek sta."

'Hey. Hoi. Rot op'

De tijd in de cel knaagt aan hem. "Uiteindelijk word je gek. Je blijft maar denken en denken, want je hebt niets te doen", vertelt T. "Ik praat af en toe met een psychiater, maar kan door de taalbarrière niet echt communiceren. Gesprekken met de andere jongens blijven beperkt tot een paar woorden. 'Hey. Hoi. Rot op.'"

T. krijgt kaartjes van vrienden uit Nederland, vertelt hij. "Jongens met wie ik bij een pizzeria werkte. Ze schrijven me: 'We missen je. We missen die vrolijke Charly.' Maar vrolijk zijn, dat lukt hier natuurlijk niet echt. Je kunt op deze plek niet echt jezelf zijn. Je ziet alleen de huls van jezelf."

Correspondent Rop Zoutberg sprak ook nog telefonisch met Charly T. over de bewuste ochtend aan het zwembad:

Correspondent Rop Zoutberg belt met Charly T.

Kamerleden Pieter Omtzigt en Martijn van Helvert (beiden CDA) maken zich zorgen over de zaak-Charly T. Ze hebben vanmiddag opnieuw Kamervragen gesteld aan minister Blok van Buitenlandse Zaken.

Van Helvert overweegt binnenkort zelf naar Spanje te reizen om T. in de gevangenis te bezoeken. Ook zoekt hij contact met Spaanse parlementariërs om met hen de zaak te bespreken, zo zei Van Helvert tegen Zoutberg.

T. is de enige minderjarige Nederlander die vastzit in het buitenland, wereldwijd.

NOS Stories zocht met correspondent Rop Zoutberg uit wat je moet doen als je gearresteerd wordt in het buitenland:

Deel artikel: