De jeugdgevangenis waar Charly T. vastzit
NOS NieuwsAangepast

Kinderombudsvrouw: 17-jarige Charly T. zo snel mogelijk uit Spaanse cel

De Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer vindt dat de 17-jarige Nederlander Charly T. zo snel mogelijk naar Nederland moet komen. De jongen zit al vijf maanden vast in een Spaanse jeugdgevangenis in afwachting van een proces over seksueel misbruik. Twee Britse meisjes van 12 en 14 hebben in de zaak omstreden verklaringen afgelegd. Het Spaanse OM zal in de zaak vier jaar cel tegen T. eisen.

Charly had al in de eerste dagen na zijn aanhouding in Spanje naar Nederland gehaald moeten worden, zei Kalverboer tegen EenVandaag. Ze maakt zich ernstig zorgen omdat hij al zo lang in voorarrest zit. "Dat is erg slecht voor zijn perspectief en ontwikkeling", zegt de Kinderombudsvrouw. Ze hoopt dat de regering alsnog alles op alles zet om T. zo snel mogelijk naar Nederland te krijgen. "En dan spreek ik over enkele dagen en niet over weken."

Vrijpartij

Charly werd in augustus na een vakantie bij Alicante op de terugreis naar Nederland opgepakt. Volgens het Spaanse OM had hij zich bij een vrijpartij van het drietal na een met drank overgoten afscheidsbijeenkomst gewelddadig of intimiderend gedragen.

Charly en zijn broer in het zwembad waar het incident plaatsvond

Er zijn geen getuigen van de gebeurtenissen en er is ook geen sporenonderzoek of buurtonderzoek op het bungalowpark gedaan, zegt PrisonLaw, een Nederlandse stichting voor buitenlandse gedetineerden. Ook omdat er bij het verhoor geen officiële tolken aanwezig waren, moet Nederland volgens PrisonLaw aandringen op extra en onafhankelijk onderzoek.

Kwetsbare gevangene

Ook CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt zet vraagtekens bij de rechtsgang in Spanje. Hij vindt dat Nederland meer zijn best moet doen voor Charly omdat die in de categorie kwetsbare gevangenen valt. "Alle reden voor Nederland om hem goed bij te staan en te zorgen voor een eerlijk proces: dat de stukken juist vertaald worden."

De advocaat van Charly heeft een verzoek ingediend om de jongen naar Nederland te laten komen. De Nederlandse ambassadeur heeft dat verzoek ondertekend en onder de aandacht gebracht in Spanje, meldt EenVandaag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl