Charly (links) en zijn broer in het zwembad waar het incident plaatsvond
NOS Nieuws

Charly (17) zit met Kerst in Spaanse cel vanwege beschuldiging wangedrag

  • Rop Zoutberg

    correspondent Spanje

  • Rop Zoutberg

    correspondent Spanje

"Spanje doet niets", zegt de 17-jarige scholier Charly. "Ze laten alles lekker voorbij gaan. Hasta mañana, alles komt morgen wel. Niemand interesseert het. Daar word ik heel boos van."

De Nederlandse jongen zit sinds half augustus vast in een zwaarbewaakte jeugdinrichting bij Alicante op verdenking van seksuele agressie jegens twee Engelse meisjes. Maar na ruim vier maanden ligt er nog altijd geen aanklacht tegen hem. "Die meisjes hebben in hun verklaring gelogen. Ik wil hier weg."

De NOS sprak gisteravond met Charly, nadat er in Nederland voor het eerst Kamervragen zijn gesteld over de omstandigheden waarin de jongen zit opgesloten.

De Nederlandse scholier werd op 16 augustus bij Alicante aangehouden na beschuldigingen van twee Britse meisjes van 12 en 14 jaar. Ze hadden tegenover Charly gezegd 13 en 15 te zijn en verklaarden door hem seksueel te zijn misbruikt tijdens een vakantie in een bungalowpark in Benidoleig, ten noorden van de badplaats Benidorm.

Wodka bij het zwembad

Volgens de verklaring van de meisjes zou hij ze bij het zwembad van het park met wodka dronken hebben gevoerd en daarna hebben betast. Ook zou hij geprobeerd hebben zijn penis in de mond van een van de meisjes te stoppen. De twee zouden na afloop van de gebeurtenis - rond 10.00 in de ochtend - bij het zwembad zijn achtergelaten.

Er zijn geen andere getuigen van het vermeende misbruik, waarover de meisjes nog in staat van dronkenschap tegenover justitie verklaarden.

Ineens sta ik aan de andere kant van de lijn. Alsof ik een zware misdadiger ben die wist wat hij deed.

Charly

"Charly werd destijds door zijn broer opgehaald bij het zwembad, want we gingen terug naar Nederland", zegt zijn vader Marco. "Hij zag hem heel normaal afscheid nemen van die meiden. Amicaal, geen tranen, geen stress. Zijn broer heeft daarover een verklaring willen afleggen bij de openbaar aanklager. Maar die wilde dat niet."

Advocaat Salvador Estevan, die zich vanuit Spanje met zaak bemoeit, wijst erop dat er geen sporen van agressie op de lichamen van de meisjes zijn teruggevonden. "Het blijft uiteindelijk hun woord tegenover dat van Charly, die wel erkent dat hij met ze bij het zwembad was. Maar verder ligt er alleen die verklaring."

'Alsof ik een zware misdadiger ben'

Het is niet slim om om 10.00 uur in de ochtend met een fles wodka naar een zwembad te gaan, erkent Charly in het gesprek met de NOS. "Daar hoef je geen raketgeleerde voor te zijn. Je kunt er zelf achteraf om lachen, wat een stomme tieners. Maar ineens sta ik aan de andere kant van de lijn. Alsof ik een zware misdadiger ben die wist wat hij deed."

"Dat probeert de officier van justitie hard te maken: alsof ik een verschrikkelijk masterplan had om die twee meiden dronken te voeren", gaat hij verder. "Maar ze hebben gelogen omdat ze bang waren straf van hun ouders te krijgen. Omdat ze om 10.00 uur in de morgen dronken thuis kwamen."

Broer Mark en vader Marco

Lang heeft Charly zich vastgeklampt aan de hoop dat er een wondertje zou gebeuren, en hij voor de Kerst thuis zou zijn, zegt Charly's vader Marco. Maar de zaak zit muurvast zolang Spaanse aanklagers weigeren te onderzoeken of de verklaring van de twee meisjes wel klopt.

"Charly zit vast in een kamer van twee bij drie meter. Er staan alleen een bed. Verder is er niets, er wordt alleen maar Spaans met hem gesproken en dat spreekt hij amper. Het is heel absurd allemaal. Dit beheerst nu mijn leven, aan werken kom ik niet meer toe."

Ik zit hier deze dagen als een gedeprimeerde sukkel.

Charly

"Ik had nooit gedacht dat dit me kon overkomen", zegt Charly. "Toen ik op het politiebureau zat dacht ik: dit meen je niet. Dit kan niet. Dit is zo onzinnig. Naar omstandigheden gaat het goed, maar het is zwaar de feestdagen in een ander land moet doorbrengen waar je met niemand kunt praten."

"Ik spreek wel een beetje Spaans. Maar het is raar om zover weg van je familie te zijn. Juist nu. Ik zit hier deze dagen als een gedeprimeerde sukkel. Het is heel zwaar."

In de verte ligt het complex waar Charly zit

De beslissing of Charly zijn proces in Nederland kan afwachten moet Spanje nemen, zegt de woordvoerder van de Nederlandse ambassade. Volgens haar spelen er vaker vergelijkbare zaken rond minderjarige Nederlanders in Spanje, al is de zaak rond Charly een uitzondering.

"Jaarlijks bezoeken zo'n 3,7 miljoen Nederlanders Spanje, onder wie veel minderjarigen. Een kleine groep komt in aanraking met politie en justitie. De meesten komen snel weer vrij. Soms met een boete en soms moeten ze later terugkomen."

Morgen vertrekt vader Marco opnieuw naar Spanje, om in ieder geval Tweede Kerstdag bij zijn zoon te zijn.

Luister hier het gesprek dat correspondent Rop Zoutberg met Charly had:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl