NOS SchaatsenAangepast

Na brons op kilometer nu zilver voor Van Beek op 1.500 meter

Bowe wint 1.500 meter in Hamar voor Van Beek en Beune

Lotte van Beek is een week voor een toernooi waar ze niet aan meedoet in vorm. Van Beek wist zich niet te plaatsen voor de WK afstanden, die aanstaande donderdag beginnen, maar bij het wereldbekerweekeinde in Hamar laat ze zien dat ze het de wereldtop moeilijk kan maken.

Zaterdag pakte Van Beek het brons op de 1.000 meter, zondagavond greep ze op de 1.500 meter het zilver. Ze gaf op de schaatsmijl 24 honderdsten toe op Brittany Bowe (1.55,89). "Ik ben nu fitter dan ik toen was", zegt Van Beek over het kwalificatietoernooi eind december waarbij ze naast startbewijzen greep. "Ik was niet goed genoeg, en nu wel."

Eerste plak voor Beune

Het brons ging naar Joy Beune, op 1,25 van Bowe. Voor de Jumbo-rijdster was het haar eerste individuele wereldbekermedaille. "Ik ben gewoon trots op mezelf, ik zag 'm niet aankomen en ben er heel blij mee."

Bovendien staat Beune nu tiende in het wereldbekerklassement, waardoor ze mag meedoen aan het finaleweekeinde in Salt Lake City, volgende maand.

De nummers een en twee van de wereldbekerstand, Ireen Wüst en Miho Takagi, lieten de wereldbeker in Hamar aan zich voorbij gaan. Daardoor heeft Bowe de leiding in het klassement overgenomen.

Ook geen verrassing op 500 meter

De Japanse schaatsster Nao Kodaira wint de afgelopen jaren elke 500 meter waar ze aan meedoet. Maar ook als zij verstek laat gaan, is het niet moeilijk de winnaar te voorspellen.

Herzorg wint laatste 500 meter voor WK afstanden

Vanessa Herzog uit Oostenrijk wordt steevast tweede achter Kodaira en won eind vorig jaar beide wereldbekers in Polen die de Japanse liet schieten. Ook zondagmiddag in Hamar was de Europees kampioene sprint de beste bij de wereldbekerwedstrijden.

Met 37,61 kwam ze echter niet in de buurt van het baanrecord (37,25) dat Kodaira zaterdag nog noteerde. De Russinnen Angelina Golikova (37,90) en Olga Fatkoelina (38,09) legden beslag op het zilver en het brons.

Jutta Leerdam, de beste Nederlandse sprinter, moest de wereldbeker in Hamar aan zich voorbij laten gaan met een liesblessure. Namens Nederland deed alleen Sanneke de Neeling zondagmiddag mee aan de 500 meter, zij werd in 38.91 zestiende.

Bekijk hieronder de uitslag van de 500 meter:

Bekijk hieronder de uitslag van de 1.500 meter:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl