Bowe in baanrecord naar winst op 1.000 meter, Van Beek pakt brons

Met de verbetering van ruim tien jaar oude baanrecords op de 500 meter en de 1.000 meter hebben schaatssters Nao Kodaira en Brittany Bowe zich een week voor de WK afstanden laten gelden.

Kodaira reed de toptijd die Jenny Wolf in januari 2008 had genoteerd uit de boeken. De Japanse reed 37,25 en was daarmee fors sneller dan de 37,52 van Wolf.

In een rechtstreeks gevecht versloeg Kodaira de vrouw die de enige twee wereldbekers won waar ze niet aan de start stond. Vanessa Herzorg uit Oostenrijk won in december twee 500 meters in Tomaszow (Polen), maar gaf in Noorwegen twaalf honderdsten toe.

Kodaira wint 500 meter in baanrecord, Herzog opnieuw tweede Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Lotte van Beek had met 1.15,42 lange tijd de snelste tijd staan op de 1.000 meter. Voor de laatste rit ging ze nog aan de leiding, waardoor ze wist dat ze het podium zou halen.

"Toen ik het podium haalde dacht ik al: yes, dat is lang geleden. Ik heb nooit aan winnen gedacht, ik was eigenlijk heel blij met mijn race", verklaarde van Beek, die zag hoe in de slotrit zowel Bowe (1.14,79, twee honderdsten sneller dan Anni Friesinger in januari 2008) als Kodaira (1.15,25) sneller reed.

Geen WK: 'Verkloot in december'

Normaal gesproken zou je zeggen dat Van Beek een goede generale voor de WK afstanden beleefde, maar Van Beek rijdt volgende week niet in Inzell. "In Nederland moet je eind december goed zijn (bij de NK afstanden, red), en daar heb ik het gewoon verkloot..."

"Dat ik niet bij de belangrijkste wedstrijd van het jaar ben, is hoe dan ook zuur. Maar het feit dat ik goed ben, maakt het extra zuur."

Van Beek: 'Dat ik hier goed ben, maakt het extra zuur'

Op de 500 meter ontbrak de beste Nederlandse sprintster, Jutta Leerdam, vanwege een liesblessure. Leerdam stond voor dit weekeinde elfde in de wereldbeker, maar zal zakken in het klassement en moet vrezen voor deelname aan de wereldbekerfinale in Salt Lake City volgende maand.

Letitia de Jong werd op plaats tien de beste Nederlandse met 38,30. Ze bleef Janine Smit één plaats en achttien honderdsten voor.

Smit hoopt toptien te halen op 500 meter bij WK afstanden

Ook zaterdag en zondag wordt er in Hamar geschaatst om wereldbekermedailles. Te volgen via NPO 1, NPO Radio 1 en via de livestream op NOS.nl en in de NOS-app. Bekijk hieronder het programma van dit weekend.

Bekijk hieronder de uitslag van de 500 meter:

Uitslag: 500m

Bekijk hieronder de uitslag van de 1.000 meter:

Uitslag: 1.000 meter

STER reclame