Nederlands podium op 1.000 meter: Verbij wint voor Krol en Nuis Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Schaatsers Kai Verbij, Thomas Krol en Kjeld Nuis hebben voor de tweede keer dit seizoen gezorgd voor een Nederlands podium op de 1.000 meter in de wereldbekercyclus.

Waar de winst in het Japanse Tomakomai nog ging naar olympisch kampioen Kjeld Nuis, was Kai Verbij in Hamar de beste. Verbij rekende in een rechtstreeks duel af met thuisfavoriet Håvard Lorentzen en snelde naar 1.08,47

Een rit later beet Nuis zich in de slotronde stuk op de tijd van Verbij (24 honderdsten langzamer), hoewel hij wel Pavel Koelizjnikov versloeg in een direct duel.

Thomas Krol kwam in de slotrit ook dichtbij, maar nestelde zich tussen de beide Nederlanders, op zes honderdsten van Verbij.

De 500 meter werd eerder op de dag gewonnen door de Rus Koelizjnikov, hij boekte zijn vierde wereldbekeroverwinning op rij op de kortste afstand. Na zeges in Tomasow (Polen) en Heerenveen in december was de wereldrecordhouder ook in Hamar de snelste.

Voor Koelizjnikov en Verbij betekent het een uitstekende generale repetitie voor de WK afstanden, die komende donderdag beginnen in het Zuid-Duitse Inzell.

Koelizjnikov opnieuw de beste op 500 meter, Ntab derde Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Door een val van de Rus Viktor Moesjtakov op de 500 meter en de daaropvolgende herstelwerkzaamheden aan het ijs moesten de laatste zes rijders lang wachten voor ze in actie konden komen.

Lorentzen, al het hele seizoen zoekende naar de vorm waarin hij een jaar geleden de olympische titel greep, kwam na de reparatie niet verder dan de dertiende tijd. Ook Tatsuya Shinhama, leider in de wereldbekerstand, stelde teleur (veertiende).

Ntab derde, Verbij vierde

In de laatste rit dook Koelizjnikov wel onder de tijd van de Zuid-Koreaan Jun Ho-kim: 34,65 om 34,71. Dai Dai Ntab zette de derde tijd neer, elf honderdsten achter de Russische winnaar. Verbij werd vierde met 34,80.

Ntab: 'Ik moet scherper zijn op de opening en wil een uitschieter op het WK'

Ook zaterdag en zondag wordt er in Hamar geschaatst om wereldbekermedailles. Te volgen via NPO 1, NPO Radio 1 en via de livestream op NOS.nl en in de NOS-app. Bekijk hieronder het programma van dit weekend.

Bekijk hieronder de uitslag van de 500 meter:

Uitslag: 500 meter (mannen)

Bekijk hieronder de uitslag van de 1.000 meter:

Uitslag: 1.000 meter

STER reclame