Pedersen laat Hamar juichen, Nederlanders buiten medailles Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Sverre Lunde Pedersen heeft een week voor de wereldkampioenschappen afstanden getoond dat hij in goede vorm is. De Noor snelde op de 5.000 meter voor eigen publiek in Hamar naar het goud bij de wereldbekerwedstrijden. De Nederlanders vielen buiten de medailles.

Bij afwezigheid van Sven Kramer en Patrick Roest kwam Pedersen in het Vikingskipet tot een tijd van 6.16,16. Hij reed een uiterst vlakke rit en bleef in al zijn rondes onder de dertig seconden.

Achter de Noor werd de Rus Aleksandr Roemjantsev tweede (6.19,24), voor de Canadese wereldrecordhouder Ted-Jan Bloemen (6.20,44). "Dit was zeker een stap in de goede richting", concludeerde Bloemen, die tot nu toe aan het kwakkelen was met zijn vorm.

Geen 10.000 meter op WK voor Bloemen

"Mijn doel dit seizoen is om mezelf klaar te krijgen voor volgend seizoen", stelde de regerend olympisch kampioen op de 10.000 meter. Bij de WK afstanden, volgende week in Duitsland, laat hij die afstand overigens aan zich voorbijgaan.

"Ik rijd liever een heel harde 5.000 meter met kans op een medaille, dan dat ik op allebei de afstanden tiende word", lichtte Bloemen zijn keuze toe.

De Nederlanders konden geen potten breken in Hamar. Marcel Bosker werd vierde in 6.20,65. De 36-jarige Douwe de Vries, kersvers Nederlands kampioen allround, kwam tot een tijd van 6.22,08 en werd daarmee achtste.

Dankzij zijn overwinning is Pedersen ook de nieuwe leider in de wereldbekerstand op de 5.000 meter. De WK afstanden in het Zuid-Duitse Inzell beginnen komende donderdag.

Ook zaterdag en zondag wordt er in Hamar geschaatst om wereldbekermedailles. Te volgen via NPO 1, NPO Radio 1 en via de livestream op NOS.nl en in de NOS-app. Bekijk hieronder het programma van dit weekend.

Bekijk hier de uitslag van de 5.000 meter voor mannen van vrijdag.

Uitslag: 5.000m (mannen)

STER reclame