Joeskov oppermachtig bij generale repetitie 1.500 meter voor WK Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Precies een week voor de 1.500 meter op de wereldkampioenschappen afstanden heeft de Rus Denis Joeskov de schaatsmijl gewonnen bij de wereldbekerwedstrijden in Hamar. Zijn landgenoot Pavel Koelizjnikov won de 500 meter.

Joeskov snelde naar 1.44,95 en was daarmee liefst 1,33 seconde sneller dan nummer twee Håvard Bøkko. Marcel Bosker leek lange tijd op weg naar het podium, maar werd uiteindelijk vierde in 1.46,54. Hij kwam veertien honderdsten tekort voor het podium, waar Kim Min-seok wel op stond.

Joeskov werd drie keer wereldkampioen op de 1.500 meter (2013, 2015 en 2016), maar miste de Spelen van Pyeongchang van vorig jaar vanwege een dopingverleden. Dankzij zijn derde zege neemt hij de leiding in het wereldbekerklassement over van de Japanner Seitaro Ichinohe.

Geen Nuis, Krol en Roest

Kjeld Nuis, regerend olympisch- en wereldkampioen op de 1.500 meter, liet de wereldbeker in Hamar schieten, omdat de wedstrijd niet paste in zijn voorbereiding.

Ook de twee andere WK-gangers op de 1.500 meter waren er niet bij, Thomas Krol, winnaar van de wereldbeker in Heerenveen en Patrick Roest sparen zich voor de strijd om de wereldtitel.

Op de de 500 meter had Koelizjnikov geen last van zijn naaste belager in de wereldbekerstand, Tatsuya Shinhama. De Russische wereldrecordhouder snelde in 34,78 naar de winst en was daarmee vier honderdsten sneller dan zijn landgenoot Roeslan Moerasjov.

Het was voor Koelizjnikov, tweevoudig wereldkampioen, zijn vijfde zege op rij in de wereldbekercyclus.

Koelizjnikov opnieuw de beste op 500 meter in Hamar Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Het brons ging naar Kim Jun-ho. De Zuid-Koreaan reed vijf honderdsten sneller dan Jan Smeekens, die komende week zijn wereldtitel hoopt te prolongeren. Ook Ronald Mulder en Dai Dai Ntab, die zondag in Hamar niet op het ijs kwamen, doen mee aan de WK afstanden.

Smeekens gelooft in een tweede wereldtitel. "Absoluut, het verschil is twee tienden (met Koelizjnikov, red.), maar het is een heel competitieve afstand met veel jonge gasten die hard schaatsen. Uiteindelijk gaat het erom wie het dichtst bij de perfectie kan komen en ik hoop dat ik dat ben."

Smeekens heeft vertrouwen: 'Ik kan weer kampioen worden'

Bekijk hier de uitslag van de 1.500 meter voor mannen:

Uitslag: 1.500m

Bekijk hier de uitslag van de 500 meter voor mannen:

Uitslag: 500m

STER reclame