De Hongaarse premier Orbán AFP

Een bezoek van Tweede Kamerleden aan Hongarije gaat niet door. Een delegatie uit de vaste commissie voor Europese Zaken van de Kamer zou over twee weken naar het Hongaarse parlement gaan. De Kamerleden wilden daar met hun collega's praten over het functioneren van de Hongaarse rechtsstaat.

Maar de Kamercommissie heeft het bezoek aan Boedapest geschrapt. Volgens de commissie viel geen medewerking van de Hongaarse regering te verwachten en zou een bezoek daarom niet genoeg toegevoegde waarde hebben voor de Nederlandse Kamerleden. D66-Kamerlid Verhoeven, lid van de commissie, voegt daar nog aan toe dat het geen zin heeft om af te reizen als een kritisch gesprek toch niet mogelijk is. Minister Blok wil uitleg over de kwestie van zijn Hongaarse collega.

Strafprocedure

Het Europees Parlement heeft vorig jaar opgeroepen tot een strafprocedure tegen Hongarije, die in het uiterste geval kan leiden tot verlies van stemrecht van de Hongaren in de EU. Directe aanleiding voor de procedure was een rapport van de Nederlandse Europarlementariër Sargentini (GroenLinks), dat door het Europees Parlement werd omarmd.

Volgens haar rapport worden in Hongarije de democratie en de rechtsstaat bedreigd. Het Europees Parlement vindt onder meer dat de rechtspraak in Hongarije niet onafhankelijk genoeg is, omdat de regering van premier Orbán er te veel invloed op zou uitoefenen. Orbán beschouwt de kritiek als onzin en vecht de procedure aan.

Verschillende visies

Minister Blok had al een bezoek gepland aan Hongarije, begin volgende maand, en dan zal hij het ook hebben over de behandeling van de parlementaire delegatie.

"Bij de dialoog die Nederland met Hongarije heeft, hoort ook dat we dingen bespreken waartegen we verschillend aankijken, en de minister zal tijdens het bezoek dan ook zeker de rechtsstaat en de persvrijheid aan de orde stellen", zegt Buitenlandse Zaken.

STER reclame