Guy Verhofstadt, George Soros en Judith Sargentini in het filmpje van de Hongaarse regering
NOS Nieuws

Hongaarse regering komt met televisiespotjes tegen Sargentini

De Hongaarse regering heeft een mediacampagne gelanceerd in reactie op het kritische rapport van GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini en de strafprocedure van het Europees Parlement. Vorige week stemde een meerderheid van het Europarlement in met strafmaatregelen tegen Hongarije.

De campagne, 'Laat ze ons het zwijgen niet opleggen', bestaat uit spotjes op radio, televisie en sociale media. Ook komen er mogelijk billboards langs de weg, melden Hongaarse media.

De eerste campagnevideo werd gisteravond gepubliceerd op de Facebookpagina van de regering. In de video zijn beelden te zien van Judith Sargentini, Guy Verhofstadt en de Hongaars-Amerikaanse miljardair George Soros.

'Laat ze ons niet chanteren. Laten we Hongarije verdedigen!'

In de video is te horen: "Zij beschuldigen ons ervan dat de Hongaren geen migrantenland willen zijn. De pro-migratie meerderheid in het Europees Parlement wil ons het zwijgen opleggen omdat we ons land en Europa verdedigen met een grenshek. Laat ze ons niet chanteren. Laten we Hongarije verdedigen!"

Eerder werd een soortgelijke campagne gevoerd tegen Soros, die volgens de Hongaarse regering Europa wil overspoelen met migranten. De filantroop spant in hun ogen samen met Brussel om Hongarije in een kwaad daglicht te zetten en de grenzen te openen. Bij de campagne werden door het hele land 'Stop-Soros'-billboards geplaatst.

Stemming aanvechten

Het Europees Parlement stemde vorige week over strafmaatregelen naar aanleiding van een rapport van Judith Sargentini over de staat van de democratie in Hongarije.

Uit dat rapport blijkt dat de democratie, de onafhankelijke rechtsstaat en fundamentele rechten er worden bedreigd. De artikel-7-procedure is een strafmaatregel voor EU-lidstaten die zich niet aan de regels houden en kan er uiteindelijk toe leiden dat het land stemrecht in het Europarlement wordt afgenomen.

Premier Viktor Orbán zei maandag in het Hongaarse parlement dat Hongarije juridische stappen gaat ondernemen tegen de stemming. Volgens Orbán is die oneerlijk verlopen. Afwezige parlementariërs zouden moeten meetellen als tegenstem, claimen de Hongaren. De regering wil naar het Europese Hof van Justitie stappen om de stemming aan te vechten.

In Hongarije is verdeeld gereageerd. Oppositiepartijen gingen afgelopen weekend de straat op om te demonstreren tegen de regering.

Bekijk hier reacties van de demonstranten en andere Hongaren:

'Als hij echt leider wil zijn van een EU-land, moet hij nu aftreden'

Demonstranten droegen Europese Unie-vlaggen. Op een spandoek stond "Bedankt Sargentini". "Zij heeft ons laten zien wat voor foute dingen er aan de hand zijn in Hongarije," zei de man die het spandoek omhoog hield. Een vrouw met een Hongaars en een EU-vlaggetje in haar hand zei dat Orbán zijn conclusies moet trekken na het vernietigende rapport. "Als hij echt een leider wil zijn van een EU-land, dan moet hij nu aftreden, samen met zijn kabinet. Dat is wat ik hoop."

Ze zijn blij dat de Europese Unie achter ze staat, en druk probeert uit te oefenen op premier Orbán. "Ik wil dat mijn kleinkinderen opgroeien in een normaal land waar echte Europese waarden gelden", zei een gepensioneerde vrouw.

Daar zitten krankzinnige mensen die onzinnige dingen zeggen, het is een totaal onbelangrijk parlement.

Journalist Aron Ambrozy over Europees Parlement

Bij de laatste verkiezingen in april dit jaar, kreeg Orbáns partij Fidesz 48,8 procent van de stemmen. Dat bleek genoeg voor een twee derde meerderheid in het parlement voor de partij, vanwege de samenstelling van kiesdistricten die Orbán eerder grondwettelijk in zijn voordeel had aangepast.

Journalist Aron Ambrozy van pestisracok.hu, een nieuwswebsite die de lijn van de regering volgt, noemt het Europees Parlement een circus. "Daar zitten krankzinnige mensen die onzinnige dingen zeggen, het is een totaal onbelangrijk parlement", zegt hij. Hij vindt dat de EU zich niet met Hongaarse zaken mag bemoeien en dat "Hongarije Hongarije moet blijven".

Orbáns kiezers zijn vooral tevreden met het harde asielbeleid en de anti-migratielijn van de regering. Na het optrekken van een dubbel grenshek aan de zuidgrens met Servië, komen nog nauwelijks vluchtelingen en migranten het land in. Orbán-supporters zien het Sargentini-rapport als een poging van Brussel om Hongarije migranten op te dringen.

Migratie als rookgordijn

"De EU moet ons niet dwingen te doen wat zij willen", zegt een man op een straatfestival in Boedapest. "Laat de mensen hier zelf beslissen wat ze willen." Veel Hongaren voelen zich gesterkt door andere landen in Europa waar ook steeds minder steun is voor migratie. "In Brussel mogen ze ons niet", zegt een andere man. "In Europa houden ze van ons."

Zsuzsa Sandor, oud-rechter en publicist, zegt dat Orbán's migratieretoriek vooral een rookgordijn is om de andere punten van kritiek te verhullen. "Hij gooit alles op migratie. Hij interpreteert het Sargentini-rapport als iets van de mensen die Europa willen laten volstromen met migranten", zegt ze.

De EU kan onze problemen niet oplossen, dat moeten de Hongaren zelf doen.

Zsuzsa Sandor, publicist

Sandor wijst erop dat het Sargentini-rapport vooral kritisch is op de onafhankelijkheid van de rechtspraak in Hongarije. De afgelopen jaren zijn veel nieuwe rechters benoemd die nauwe banden hebben met de premier en zijn regering. En ook de media komen een voor een in handen van zakenmensen uit de kring van Orbán, zoals vorige maand gebeurde met HirTV.

Sandor denkt niet dat een artikel-7-strafprocedure iets zal veranderen in haar land. "Orbán is een populistische leider die dit naar zijn eigen voordeel zal draaien," zegt ze. "De EU kan onze problemen niet oplossen, dat moeten de Hongaren zelf doen. Zolang er genoeg mensen zijn die geloven in de populistische boodschappen van de premier, zullen we geen verandering zien."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl