Haase nog altijd kritisch op 'absurd' en 'superslecht' Davis Cup-concept

time icon

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Haase nog steeds zeer kritisch op nieuwe opzet Davis Cup

De Nederlandse tennissers moeten op vrijdag en zaterdag tegen Tsjechië een ticket voor het finaletoernooi van de gerenoveerde Davis Cup (18-24 november) zien veilig te stellen. Vanuit de tenniswereld klinkt er nog steeds veel kritiek op de veranderingen.

Minder speeldagen, kortere partijen en extra prijzengeld waren de voornaamste uitgangspunten van de nieuwe opzet, die in augustus door de internationale tennisfederatie ITF werden doorgevoerd.

Het resultaat: een finaletoernooi met achttien landen in november, voorafgaand aan een kwalificatieronde in februari.

Ik speelde nooit Davis Cup voor het geld, maar dat gaat nu wel een grote rol spelen. Dat vind ik jammer.

Robin Haase

De aanpassingen stuitten op weerstand, en met name op het moment van het finaletoernooi, dat van 18 tot en met 24 november wordt afgewerkt. De meeste tennissers vieren dan hun vakantie.

Daarnaast is de heroïek van een vijfsetter verdwenen. Er wordt sinds dit jaar alleen nog om twee gewonnen tiebreaksets gespeeld.

"Ik heb het geaccepteerd, maar dat betekent niet dat ik het goed vind. Sterker, ik vind het concept superslecht. En met mij bijna iedereen van de tennissers", is Robin Haase nog steeds uiterst kritisch op de veranderingen.

Nederland speelt tegen Tsjechië voor het eerste in de nieuwe Davis Cup-opzet. Er worden op vrijdag twee enkelspelen gespeeld, gevolgd door een dubbelspel en de twee resterende enkelspelen op zaterdag. Er wordt niet meer op zondag gespeeld.

Tallon Griekspoor (ATP-223) opent de ontmoeting in Ostrava tegen de Jiri Vesely (ATP-90). Daarna neemt Robin Haase (ATP-58) het op tegen Lukas Rosol (ATP-143).

Jean-Julien Rojer en Matwé Middelkoop staan op het formulier voor het dubbelspel van zaterdag.

De kopman van Nederland erkent wel dat verandering nodig is, mede door de volle kalender, een slecht verdienmodel, de slinkende interesse van de topspelers en de soms ellenlange partijen.

"Maar op deze manier is het absurd", aldus Haase. "Het probleem is dat de ITF angst had voor de ATP Cup (een nieuw landentoernooi dat vanaf januari 2020 in Australië wordt gespeeld, red.). Toen kwam er een investeringsmaatschappij die haast maakte om de Davis Cup te veranderen. Zij hebben toen het concept van de ATP Cup gejat."

Enorme hoeveelheid prijzengeld

Het enorme prijzengeld, per tennisser levert deelname aan het finaletoernooi ongeveer 150.000 dollar op, speelt volgens Haase nu een grote rol. "Ze dwingen daarmee de spelers om Davis Cup te spelen. Ik speelde nooit voor het geld, maar dat gaat nu wel een grote rol spelen. Dat vind ik jammer."

De belangrijkste aanpassingen van de Davis Cup:

- de winnaar van de Davis Cup komt uit een jaarlijks eindtoernooi met 18 landen. Het toernooi begint met een groepsfase, gevolgd door kwartfinales, halve finales en een finale;

- 24 landen spelen voorafgaand in februari een kwalificatieduel van twee dagen (volgens het huidige concept van een uit- of thuiswedstrijd), waarna 12 landen overblijven. De 12 verliezers degraderen naar de zonegroepen;

- de 12 winnende landen, aangevuld met de halvefinalisten van het vorige seizoen en 2 landen met een wildcard, vormen de 18 deelnemers van het toernooi, dat op een neutrale locatie moet plaatsvinden. Het finaletoernooi vindt dit jaar plaats in Madrid;

- de nummers 17 en 18 van het finaletoernooi degraderen ook naar de zonegroepen;

- elke ontmoeting op het finaletoernooi bestaat uit twee enkelspelen en één dubbelspel. Het kwalificatieweekend betreft een ontmoeting van vier enkelspelen en één dubbelspel;

- de vijfsetter verdwijnt. Zowel op het toernooi als het kwalificatieweekend gaat er alleen nog om twee gewonnen tiebreaksets worden gespeeld.

STER Reclame