EPA
NOS NieuwsAangepast

Huawei-topvrouw in VS aangeklaagd

De Amerikaanse justitie heeft de Chinese Huawei-topvrouw Meng aangeklaagd. In de aanklacht wordt Meng onder meer beschuldigd van bankfraude. Ook het bedrijf zelf wordt aangeklaagd, onder meer vanwege het stelen van handelsgeheimen en het tegenwerken van justitie. Huawei zou ook de sancties tegen Iran hebben omzeild.

Met de aanklacht komt de uitlevering van Meng aan de Verenigde Staten een stap dichterbij. Ze werd vorige maand op verzoek van het land in Canada aangehouden op de luchthaven van Vancouver. De VS heeft om haar uitlevering gevraagd.

Huawei heeft kort na de bekendmaking een verklaring uitgegeven waarin het bedrijf alles ontkent. Ook Meng is volgens Huawei onschuldig. De Amerikaanse rechters zullen uiteindelijk ook tot die conclusie komen, is hun verwachting.

Diplomatieke spanningen

De zaak zorgt sinds de arrestatie van Meng voor spanningen tussen de VS, Canada en China.

China noemt de arrestatie "schandalig" en waarschuwde meteen voor "zware gevolgen" als de vervolging van de dochter van de in China invloedrijke oprichter van elektronicagigant Huawei niet snel zou stoppen.

Na de arrestatie van Meng pakte China zeker dertien Canadezen op. Van hen zitten er nog twee vast: oud-diplomaat Michael Kovrig en zakenman Michael Spavor. Meng werd vorige maand op borgtocht vrijgelaten.

De VS liet vorige week weten de zaak tegen Meng door te zetten en voegt met de aanklacht van vandaag de daad bij het woord.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl