Douwe de Vries is Nederlands kampioen allround
NOS SchaatsenAangepast

'Trotse' De Vries onttroont Bosker en is Nederlands kampioen allround

Met drie overwinningen en drie persoonlijke records heeft Douwe de Vries voor het eerst de KPN NK allround gewonnen. Op het ijs in Thialf was de 36-jarige schaatser dit weekend een klasse apart en werd hij bovendien de oudste Nederlands kampioen allround ooit.

De Vries versloeg op de afsluitende 10.000 meter zijn grote concurrent en titelverdediger Marcel Bosker in een rechtstreeks duel: 12.55,10 om 13.14,35. Daarmee veroverde De Vries ook het laatste startbewijs voor de WK allround.

De 22-jarige Bosker ging na drie afstanden aan de leiding met een voorsprong van 6,24 seconden op De Vries, die in 2016 al eens zilver pakte op de NK allround. De Vries won zaterdag al de 5.000 meter en schreef op de slotdag zowel de 1.500 als de 10.000 meter op zijn naam.

Uiteindelijk hield hij 0,65 seconden over voor zijn eerste individuele titel. Zijn totaal (148.168 punten) was het derde aantal ooit gereden in Thialf. Alleen Sven Kramer deed het twee keer beter.

"Ik moet het er toch een keer van nemen", vertelde De Vries lachend na de 10.000 meter. "Heel gaaf hoor, hier heb ik 36 jaar op gewacht! Het was echt heel mooi en complimenten aan Marcel. Hij reed superhard, want na de 500 meter zag ik het al niet meer zitten."

Bosker eindigde op alle door De Vries gewonnen afstanden als tweede en hij moest genoegen nemen met de zilveren medaille in Thialf.

Hij reed, net als De Vries, een persoonlijk record op de vijf en tien kilometer en zijn totaal van 148.818 punten was beter dan het aantal (151.052) waarmee hij vorig jaar kampioen werd. Chris Huizinga legde beslag op de bronzen medaille.

De Vries kon niet precies uitleggen waarom het zo goed ging dit weekend. "Het kwam gewoon allemaal precies goed uit. Ik rijd namelijk nooit goede afstanden in een allroundtoernooi, maar nu valt het allemaal op z'n plek. Dit is echt super!"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl