Patrick Roest, Sven Kramer en Sverre Lunde Pedersen
NOS SchaatsenAangepast

Kramer verovert tiende Europese titel allround, zilver voor Roest

Sven Kramer is in Collalbo voor de tiende keer in zijn schaatscarrière Europees kampioen allround geworden. Op de buitenbaan waar hij in 2007 zijn eerste Europese titel pakte, bleef Kramer na een spannende strijd Patrick Roest en Sverre Lunde Pedersen voor.

Roest moest 2,36 seconden goedmaken op zijn teamgenoot en directe tegenstander in de afsluitende rit van de 10.000 meter. Dat lukte net niet. De 32-jarige Kramer pakte snel een kleine voorsprong en hield zijn tegenstander de hele race scherp in de gaten.

Door een geweldige eindsprint won Roest met 13.26,46 nog wel de afstand, maar de titel was met 0,10 voorsprong toch voor Kramer. Roest, de regerend wereldkampioen allround, moest genoegen nemen met de zilveren medaille in Collalbo.

Op de Italiaanse buitenbaan won Kramer twaalf jaar geleden ook al zijn eerste Europese allroundtitel. Hij reed in zijn carrière twaalf keer een EK allround. Kramer won tien keer, pakte één keer zilver en een keer werd hij vierde.

Zo oppermachtig als Kramer de vorige editie was, was hij dit weekend niet. Na twee afstanden ging Roest nog aan kop, op de voet gevolgd door zijn twee aartsrivalen Kramer en Pedersen. Op de 1.500 meter deelde Kramer het eerste tikje uit.

Europese titels Sven Kramer

2007 - Collalbo 2013 - Heerenveen
2008 - Kolomna 2015 - Tsjeljabinsk
2009 - Heerenveen 2016 - Minsk
2010 - Hamar 2017 - Heerenveen
2012 - Boedapest 2019 - Collalbo

Hij ging in zijn rit tegen Roest hard van start en de 23-jarige Roest leek daar last van te hebben. Hij kwam laat in zijn ritme en toen had Kramer, die niet verslapte, al een halve seconde voorsprong op zijn teamgenoot.

Brons voor Pedersen

Op de 10.000 meter moest Roest 2,36 seconden goedmaken op de koploper in het klassement en Pedersen, die voor de twee Nederlanders startte, zelfs 5,40 seconden. De Noor slaagde er niet in om de druk op te voeren.

Pedersen klokte een tijd van 13.36,14 en was daarmee iets langzamer dan Douwe de Vries, de derde Nederlandse schaatser op het ijs in Collalbo. Pedersen veroverde de bronzen medaille en De Vries eindigde uiteindelijk als zevende in het algemeen klassement.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl