Getty Images

Het seizoen van Sven Kramer verliep tot nu toe niet zo lekker. Eind oktober vertilde hij zich aan een koffer, waardoor hij weer last kreeg van zijn rug en de eerste wereldbekerwedstrijden aan zich voorbij moest laten gaan. Hij hervond zijn vorm, met als gevolg dat hij dit weekend in Collalbo zijn tiende Europese titel allround veroverde.

"Dit is zeker weten een van mijn mooiste titels", aldus Kramer. "Dat komt vooral door het traject dat hieraan vooraf ging. Niet normaal, want een maand geleden had ik hier niet over durven nadenken. Ik wist echt niet of het goed zou komen."

De 32-jarige Kramer gaf aan dat het eigenlijk pas na de NK afstanden, eind december, beter ging met hem. "Je traint natuurlijk niet voor niets zoveel, dat is niet alleen voor een weekend. Daardoor kan ik het opvangen als ik af en toe geblesseerd ben."

In Collalbo ging Kramer na drie afstanden aan de leiding en had hij op de tien kilometer een voorsprong van 2,36 seconden op zijn grote concurrent en teamgenoot Patrick Roest. Op de slotafstand werd hij in de laatste meters toch nog geklopt door Roest, maar het was niet voldoende om Kramer van het goud af te houden.

"Ik kan wel slapen vannacht, maar wel met de gedachte dat ik die race niet handig heb ingedeeld", aldus Roest na afloop. "Nu denk ik: het had misschien toch gekund, maar het voelde alsof ik de benen niet had."

Roest won dus wel de tien kilometer, maar moest in het algemeen klassement genoegen nemen met zilver. "Op een gegeven moment dacht ik: misschien kan ik Sven nog inhalen en toen ging ik ineens technisch beter rijden. Dat is zonde, want het had dus echt veel beter gekund."

"Mijn race ging best wel vlotjes eigenlijk", aldus Kramer over de 10.000 meter. "Toen zag ik op het grote bord dat Roest eraan kwam en dacht ik: kut! Gelukkig kon ik hem nog pareren en lag hij te ver achter om de titel nog te pakken."

Roest liet blijken dat hij zijn lesje heeft geleerd. "Ik had angst om te ploffen in de laatste ronde, maar ik had energie over. Dat is echt een beetje dom, ik had iets minder naar mijn gevoel moeten luisteren."

Terechte winnaar

"Sven reed een onwijs goed toernooi. Ik heb steekjes laten vallen en tweede is best mooi, maar ik kwam om te winnen. Sven is de terechte winnaar."

En dus verlaat Kramer het Italiaanse Collalbo met zijn tiende gouden EK-medaille. "Sommige mensen hebben moeite met buiten schaatsen, maar dit ligt mij wel. Ik kan niet ontkennen dat ik me hier altijd goed voel en na vandaag helemaal."

STER reclame