ANP

Na de eerste dag van de EK allround voor de mannen zijn er nog drie kanshebbers op het goud. Patrick Roest gaat aan de leiding in het Italiaanse Collalbo, maar het gat met Sven Kramer en de Noor Sverre Lunde Pedersen is minimaal.

De 23-jarige Roest heeft op de 1.500 meter een voorsprong van 0,14 seconden op titelverdediger Kramer en Pedersen moet zondag 0,21 seconden goedmaken op Roest.

De Noor was van het drietal het snelst op de 500 meter, die werd gewonnen door de Let Haralds Silovs. Roest reed een heel voorzichtige 500 meter, maar was wel de beste Nederlander. Hij klokte de vierde tijd (36,59) en was bovendien net iets sneller dan zijn grote concurrent Kramer, die zesde (36,69) werd.

Negenvoudig Europees kampioen Kramer moest op de vijf kilometer 3,60 seconden goedmaken om de eerste plaats in het algemeen klassement over te nemen, maar dat lukte net niet. Het was wel zijn eerste zege op de vijf kilometer sinds de Olympische Spelen.

Op de 5.000 meter had Roest de pech dat hij niets had aan zijn opponent, de Pool Artur Janicki. Kramer en Pedersen zweepten elkaar op en de titelverdediger was het sterkst met 6.17,66. Roest gaf 0,65 toe en Pedersen werd derde in 6.20,59.

Douwe de Vries, de derde Nederlandse schaatser die in actie komt in Collalbo, staat negende met een achterstand van 6,93 seconden. Zondag staan de 1.500 meter en de afsluitende 10.000 meter nog op het programma voor de mannen bij de EK allround.

Het klassement van de mannen bij de EK allround

STER reclame