Douwe de Vries in actie op de 5.000 meter tegen Marcel Bosker ANP
NOS Schaatsen Aangepast

Bosker leidt op NK allround na titanenstrijd met De Vries

Na de eerste dag van de KPN NK allround in Heerenveen gaat Marcel Bosker aan de leiding. De 22-jarige titelverdediger heeft na twee afstanden een voorsprong van 1,60 seconden op zijn grote rivaal Douwe de Vries, die tweede staat in het klassement.

Op het ijs in Thialf werd Bosker vijfde op de 500 meter (36,51) en tweede op de 5.000 meter (6.13,45). In een spannend rechtstreeks duel op de vijf kilometer werd hij verslagen door De Vries, die de afstand won in een dik persoonlijk record: 6.12,47.

De 36-jarige De Vries klokte de achtste tijd op de 500 meter (37,14), die net als vorig jaar werd gewonnen door Tijmen Snel (35,75).

Thomas Geerdinck staat derde in het klassement, met een achterstand van 3,99 seconden op Bosker voor de 1.500 meter, die zondag op het programma staat.

"Het was echt een supermooie race tegen Douwe", vertelde Bosker na afloop van de vijf kilometer. "We rijden allebei een persoonlijk record, het was een spectaculaire rit. Ik verloor helaas wel, maar waar die snelle slotrondes vandaan kwamen: geen idee!"

De Vries was ook tevreden na de 5.000 meter. "Die laatste twee rondjes waren lekker", aldus De Vries, die twee weken geleden zevende werd op de EK allround. "Dat ik die rit kon winnen, was echt mooi. Er zat gewoon nog een klein beetje in de tank. Heel gaaf, ik sta er niet bij stil dat het eigenlijk steeds beter gaat."

Zondag staan de 1.500 meter en de afsluitende 10.000 meter op het programma. "Ik hoop die voorsprong vast te houden", vertelde titelverdediger Bosker. "Dus ik moet mijn best doen om bij Douwe te blijven en dan verwacht ik ook een mooie strijd op de 10.000 meter."

Tickets voor WK allround

Naast de Nederlandse titel staat er dit weekend ook nog een startbewijs op het spel voor de WK allround, zaterdag 2 en zondag 3 maart in het Canadese Calgary. De andere twee startbewijzen voor dat toernooi zijn al vergeven.

Europees kampioen Sven Kramer en Patrick Roest (zilver bij de EK allround) hebben allebei een ticket voor de WK allround. Beide toppers zijn dit weekend ook niet aanwezig bij de NK.

Het klassement van de mannen bij de NK allround

STER reclame