Orie verdedigt wegblijven aantal toppers: 'Willen er op de WK's alles uithalen'

time icon

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Orie over afwezige toppers bij NK sprint en allround: 'Je kunt niet alles rijden'

Geen Sven Kramer, Patrick Roest, Kjeld Nuis en Antoinette de Jong uit zijn team. De KPN Nederlandse kampioenschappen allround en sprint, dit weekeinde in Thialf, passen niet in hun voorbereiding op de naderende WK's.

"Een aantal toppers doet niet mee, een aantal wel", wijst schaatscoach Jac Orie van Jumbo-Visma naar zijn pupillen Jan Smeekens, Hein Otterspeer, Douwe de Vries en Carlijn Achtereekte, die wel op de NK actief zijn. 'We moeten keuzes maken..."

Kalender

De strijd om de Nederlandse titels valt tussen de Europese - en wereldkampioenschappen. Een ongelukkig moment, maar gezien de hoeveelheid aan evenementen in het schaatsen is er ook amper ruimte om het evenement een andere plaats op de agenda te geven.

"Dat is op dit moment lastig", erkent Orie, wiens ploeg Jumbo-Visma ook een samenwerking is aangegaan met energiedrankenproducent Red Bull. Naast een financiële deal is het ook een samenwerking uit innovatief oogpunt. Orie geldt als de wetenschapper in het schaatsen en hij laat geen kans onbenut zijn kennis op allerlei te vergroten.

Op radio en televisie worden in het weekeinde vele uren besteed aan beide NK's. Op zaterdag begint om 14.00 uur op NPO 1 een extra uitzending van NOS Studio Sport, gepresenteerd door Dione de Graaff. Zondag begint de uitzending om 14.00 uur. Beide dagen eindigt het schaatsen rond 17.50 uur.

Wie alle ritten live wil zien, kan zowel zaterdag als zondag terecht op NOS.nl en in de NOS-app. Daar is beide dagen vanaf 11.30 uur het schaatsen rechtstreeks te volgen via een livestream. Ook op de social media van de NOS zal veel aandacht zijn voor de NK'

Dat diverse boegbeelden van het schaatsen - ook Ireen Wüst en Kai Verbij ontbreken in Thialf - niet van de partij zijn in Friesland is het gevolg van de overvolle kalender. Kramer, Roest, De Jong en Verbij plaatsten zich onlangs bij de EK al voor de WK's allround en sprint. Wüst en Nuis werden door de KNSB aangewezen voor die toernooien. Bij de NK's staan nog wel startbewijzen op het spel.

WK's belangrijk

"Wij willen op de WK's alles eruit halen wat er inzit", geeft Orie het belang van zijn toppers aan. "Dan moet je juist keuzes maken. Het niveau van het schaatsen is in Nederland zo hoog, dat je je steeds opnieuw moet bewijzen. Dat kost energie. Alles rijden lukt, in mijn optiek, niet. Je kunt niet alles rijden en dan denken dat je een optimaal seizoen rijdt."

Samenwerking met Red Bull

De Jumbo-Visma-ploeg maakte de komst van Red Bull als sponsor bekend. "Ze gaan ons vooral helpen op innovatief gebied, ten eerste op het gebied van aerodynamica."

Volgens Orie staat de steun van Red Bull, energiedrankmaker, niet haaks op het gezondheidsbeleid van het schaatsteam. "Als je het op gezette tijden en onder normale omstandigheden doet, denk ik dat het gewoon kan. Alles heeft zijn voor- en nadelen."

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Jac Orie over samenwerking met Red Bull: 'Verwacht er veel van'

STER Reclame