Asielkind
NOS Nieuws

Harbers: voorlopig geen uitzetstop asielkinderen

Staatssecretaris Harbers is niet van plan voorlopig te stoppen met het uitzetten van asielkinderen en hun ouders. In het vragenuur in de Tweede Kamer zei hij dat hij vasthoudt aan het beleid op dat punt. "Dat betekent dat het met enige regelmaat voorkomt dat gezinnen met kinderen gedwongen moeten terugkeren naar hun land van herkomst", benadrukte hij.

De kwestie van het kinderpardon is weer actueel sinds zaterdag CDA en D66 pleitten voor versoepeling van de criteria; gisteren voegde de ChristenUnie eraan toe dat er voorlopig een stop moet komen en D66 sloot zich daarbij aan.

CDA-leider Buma wilde vandaag het woord 'uitzetstop' niet gebruiken, maar hij zei wel dat zaken die in de toekomst mogelijk met een ander beleid te maken krijgen, extra zorgvuldig moeten worden bekeken. VVD-fractievoorzitter Dijkhoff vindt dat uitzettingen gewoon door moeten kunnen gaan, ook als daar kinderen bij betrokken zijn.

Harbers reactie vragenuurtje Tweede kamer

Verwachtingen gewekt

De linkse oppositie wil dat er in elk geval geen kinderen worden uitgezet totdat de Kamer een uitspraak over dit onderwerp heeft gedaan. Volgens onder meer GroenLinks, PvdA en SP zijn door de draai van het CDA van zaterdag verwachtingen gewekt en "wordt het gekibbel binnen de coalitie over de hoofden van kinderen gevoerd".

Maar net als regeringspartij VVD benadrukte de VVD-bewindsman dat er een onderzoek loopt naar de vraag waarom zoveel vreemdelingen langdurig in Nederland blijven, ook als hun aanvraag is afgewezen.

Harbers wil de uitkomsten van dat onderzoek afwachten en beschouwt de voorstellen van CDA en D66 van zaterdag als suggesties die daarin worden meegenomen. De commissie moet voor 15 juni met een rapport komen.

Verzieking van het beleid

De PVV vindt dat de uitspraken van het CDA hebben geleid tot een "verzieking van het vreemdelingenbeleid" en dat ze ertoe bijdragen dat afgewezen asielgezinnen niet meer uit Nederland weggaan.

Die partij wil juist de garantie dat het kinderpardon niet wordt verruimd. En ook Forum voor Democratie vraagt zich af "wanneer het nu eens genoeg is". De Kamer houdt binnenkort een debat over de kwestie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl