Dijkhoff na het coalitieoverleg maandagochtend
NOS Nieuws

VVD: uitzettingen niet stopgezet

Tijdens de gesprekken over het verruimen van de regels rond het kinderpardon gaan de uitzettingen van gezinnen voorlopig gewoon door. Dat heeft VVD-fractievoorzitter Dijkhoff gezegd na overleg met zijn coalitiegenoten.

"Er zijn altijd discussies over hoe dat uitwerkt in individuele gevallen. Ik zeg niet dat dat niet pijnlijk is, maar het regeerakkoord is verder duidelijk", aldus Dijkhoff. Het Armeense gezin dat vandaag via Schiphol zou worden uitgezet, heeft Nederland intussen verlaten en is op weg naar Armenië.

Verruiming

CDA, D66 en ChristenUnie willen opnieuw om de tafel om te kijken hoe de regels rondom het kinderpardon verruimd kunnen worden. Dit weekend lieten CDA en D66 weten met een een plan naar staatssecretaris Harbers te gaan om dat te bereiken. Door de verruiming van de regels moeten meer asielkinderen en hun ouders in aanmerking komen voor een verblijfsvergunning.

Uitzettingen voorlopig niet stopgezet

De ChristenUnie pleitte vanmorgen bij monde van Kamerlid Voordewind voor een onmiddellijke stop.

De coalitiepartijen hebben afgesproken dat ze nog verder zullen doorspreken over het kinderpardon, maar volgens VVD fractievoorzitter Dijkhoff betekent dat niet dat er nu uitzettingen worden stopgezet. Volgens CDA-leider Buma was er "een goed gesprek" en zullen er verdere gesprekken en ook een debat volgen.

Niet netjes

Premier Rutte, die nu op bezoek is op de Nederlandse Antillen, wilde nog niet veel kwijt over de kwestie. "Ik vind het niet netjes om daar van een afstand op te reageren, als de collega's in Den Haag aan het vergaderen zijn en ik daar niet bij ben."

CDA, ChristenUnie en D66 willen onder meer dat de staatssecretaris opnieuw kijkt naar de 400 tot 700 zaken die tot nu toe werden afgewezen voor het kinderpardon, zoals Lili en Howick. Een groot deel van die kinderen woont al jaren in Nederland, of is hier geboren.

De VVD is fel tegenstander van die plannen. De keerzijde van verruiming is volgens Dijkhoff dat er weer veel nieuwe generaties zullen denken te kunnen blijven.

Heel Nederland weet dat een coalitie bestaat uit partijen met verschillende meningen.

Klaas Dijkhoff, VVD

Volgens Dijkhoff is er geen sprake van een slechte sfeer in de coalitie en heeft niemand met een kabinetscrisis gedreigd. Ook de ChristenUnie vond het een goed gesprek.

Volgens politiek verslaggever Ron Fresen wordt de komende dagen koortsachtig naar een oplossing gezocht. "Nu lijkt er niets veranderd, maar er zijn drie partijen voor verruiming van de regels en die willen niet dat het nog maanden gaat duren. Ze wilden de VVD vandaag niet over de kling jagen maar er zullen de komende dagen nog zeker gesprekken plaatsvinden, maar dan met staatssecretaris Harbers en premier Rutte erbij. Het kan nog heel spannend worden".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl