Klaver dreigt: GroenLinks helpt Rutte alleen bij steun CO2-belasting
GroenLinks-leider Klaver eist dat de coalitie instemt met zijn nieuwe initiatiefwet CO2-belasting, in ruil voor het steunen van nieuwe kabinetsplannen. Klaver loopt daarmee vooruit op de uitslag van de verkiezingen in maart; hij verwacht dat de coalitie zijn meerderheid in de Eerste Kamer verliest en stelt dat het kabinet-Rutte afhankelijk wordt van zijn partij.
Met de vanavond gepresenteerde GroenLinks-wet wordt het bedrijfsleven gedwongen extra te betalen voor de uitstoot van broeikasgas. "De vraag is niet of wij het kabinet aan een meerderheid gaan helpen," zei Klaver vanavond op zijn MeetUp-bijeenkomst in Den Haag. "Maar of de coalitie ónze plannen aan een meerderheid helpt."
Plannen
In maart zijn de Provinciale Statenverkiezingen en de Statenleden kiezen vervolgens de Eerste Kamer. Nu heeft de coalitie van VVD, CDA, D66 en CU de kleinst mogelijke meerderheid van 38 zetels in de Eerste Kamer. GroenLinks is ervan overtuigd dat het vierde kabinet-Rutte alleen de plannen door de senaat krijgt als GroenLinks er mee zal instemmen. Klaver denkt niet dat Rutte ook de nodige steun kan vinden bij andere oppositiepartijen.
In het ontwerpakkoord, dat het kabinet heeft gesloten met verschillende bedrijven en maatschappelijke organisaties, is bewust niet gekozen voor de CO2-belasting. Het zou slecht zijn voor de concurrentiepositie.
Fair
GroenLinks en ook de PvdA dringen al langer aan op zo'n vervuilingsheffing, omdat op deze manier beter de klimaatdoelen gehaald kunnen worden. Premier Rutte zei vorige week dat het bedrijfsleven "fair" moet meebetalen aan de uitvoering van het klimaatakkoord.
Als de nieuwe GroenLinks-wet een meerderheid zou halen, moet de grote industrie vanaf 2020 belasting betalen per ton uitgestoten CO2. Dit levert, zegt Klaver, in 2021 ruim 2 miljard euro op. Dat geld kan gestopt worden in de verlaging van de energierekening van burgers.