NOS Nieuws

Onduidelijk of uitzettingen doorgaan tijdens ruzie over kinderpardon

Discussie in coalitie: onduidelijkheid over uitzettingen

Het is onduidelijk of de discussie in de coalitie over het kinderpardon onmiddellijk leidt tot het stopzetten van uitzettingen. De coalitie is bijeen nu CDA en D66 zaterdag een plan hebben ingediend bij staatssecretaris Harbers om de regels te verruimen.

De fractievoorzitters van CDA en ChristenUnie zijn wel voor een verruiming van het pardon, maar laten in het midden of dat nu meteen moet gebeuren. D66-fractievoorzitter Jetten vindt van wel: hij zei voorafgaand aan het coalitieoverleg over de kwestie dat het hem onverstandig lijkt om vooruitlopend op de uitkomst van het overleg uitzettingen te doen.

Het lijkt mij onverstandig om gezinnen nu uit te zetten terwijl we over een plan aan het praten zijn.

Rob Jetten, D66

Vanmorgen zei ChristenUnie-Kamerlid Voordewind dat wat de ChristenUnie betreft een directe stop aan de orde is. Maar fractievoorzitter Segers wilde bij binnenkomst niet zeggen of dat ook meteen nu is.

Door de verruiming van de regels moeten meer asielkinderen en hun ouders in aanmerking komen voor een verblijfsvergunning. Vanmorgen voerde de ChristenUnie bij monde van Kamerlid Voordewind de druk nog op door te pleiten voor het onmiddellijk stopzetten van uitzettingen.

CDA, D66 en ChristenUnie willen onder meer dat de staatssecretaris opnieuw kijkt naar de 400 tot 700 zaken die tot nu toe werden afgewezen voor het kinderpardon, zoals Lili en Howick. Een groot deel van die kinderen woont al jaren in Nederland, of is hier geboren.

De VVD is fel tegenstander van een verruiming van het pardon. Bij binnenkomst liet fractievoorzitter Dijkhoff weten dat wat hem betreft de afspraken in het regeerakkoord staan. Hij is niet blij met de voorstellen van de coalitiegenoten. "Je brengt op deze manier ouders in de verleiding om kinderen weer in de illegaliteit te laten opgroeien."

Dit gaat verder dan profileren.

Xander van der Wulp, politiek verslaggever

Zetten de opmerkingen van Dijkhoff over het klimaat de boel vorige week op scherp, zaterdag voelde een "supergeïrriteerd" CDA zich vrij om het kinderpardon aan te kaarten. Vandaag deed de ChristenUnie er "nog een schepje bovenop" door te stellen dat de uitzettingen meteen moeten stoppen, stelt politiek verslaggever Xander van der Wulp.

Het is volgens hem de vraag hoe hard Segers het nu in het coalitieoverleg gaat spelen, en wat de VVD doet. Premier Rutte is er vandaag niet bij, hij bezoekt momenteel Curaçao.

"Voorlopig is de sfeer grimmig. Dan kun je wel acht weken profilerend voor de verkiezingen doorkomen, maar daarna heeft deze coalitie nog steeds twee echte grote onderwerpen op het bord: het klimaat en het kinderpardon."

Desgevraagd zei Dijkhoff daar bij binnenkomst over dat het wel duidelijk is dat er verschillen zijn in de coalitie. "Een verschil van mening hoeft geen probleem te zijn. De hele coalitie bestaat uit verschillen van mening, anders hoef je geen zeven maanden te praten over een akkoord."

Het gaat om kinderlevens

Televisiemaker Tim Hofman, die de discussie aanzwengelde met zijn documentaire Terug naar je eige land, probeerde zelf ook druk uit te oefenen op het CDA. "Je zou denken dat ik stond te juichen toen ik hoorde dat het CDA om was, maar het gaat om kinderlevens, Eerst zien, dan geloven", vertelt hij bij het radioprogramma De Nieuws BV .

Hofman hoopt nu op een uitzetstop, maar hij blijft afwachtend. "Eigenlijk is iedereen daar wel voor, maar het is natuurlijk ook verkiezingstijd. Dus het is wankel, nu."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl