NOS NieuwsAangepast

Brandbommen en traangas bij Grieks protest tegen naamsverandering Macedonië

Demonstranten in Athene zijn slaags geraakt met de politie bij een protest tegen de naamsverandering van Macedonië. Ze gooiden met onder meer stenen, verf en brandbommen, waarop de politie reageerde met traangas.

Volgens de politie raakten zeker 25 agenten gewond. De politie schatte dat er 60.000 demonstranten op straat waren. De organisatoren hoopten het tienvoudige op de been te krijgen.

Premier Tsipras wijst in een verklaring de beschuldigende vinger onder meer naar de Gouden Dageraad, een extreem-rechtse anti-immigratiepartij. "We moeten extremistische elementen isoleren en veroordelen."

Het Griekse parlement stemt binnenkort over de nieuwe naam Republiek Noord-Macedonië. Premier Tsipras overleefde deze week ternauwernood een vertrouwensstemming over de kwestie. Macedonië zelf heeft al ingestemd met de nieuwe naam.

Slepende zaak

De twee landen tekenden in juni een akkoord, na tientallen jaren ruzie over de naam. Macedonië scheidde zich in 1991 af van Joegoslavië en doopte zich om tot de onafhankelijke Republiek Macedonië. Tot grote woede van Griekenland, dat zelf een regio Macedonië heeft en vindt dat die naam bij Griekenland hoort.

De demonstranten zijn ertegen dat het woord Macedonië nog deel uitmaakt van de nieuwe naam van het buurland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl