RVD, foto Freek van den Bergh
NOS Nieuws

Koning en gezin verhuisd naar Huis ten Bosch

Koning Willem-Alexander en zijn gezin zijn verhuisd naar Huis ten Bosch. De Rijksvoorlichtingsdienst laat weten dat het gezin vandaag zijn intrek heeft genomen in het paleis in Den Haag. De koninklijke standaard werd er vanmorgen gehesen.

Tot 2014 woonde prinses Beatrix in Huis ten Bosch. Daarna volgde een grondige verbouwing, die ruim 63 miljoen euro heeft gekost - veel meer dan begroot. Tijdens de renovatie is ook de beveiliging van het gebouw opgeschroefd.

De verbouwing van het rijksmonument uit de 17e eeuw is nog niet helemaal klaar. De komende maanden worden er nog wat laatste werkzaamheden gedaan. Waarschijnlijk zijn die in het voorjaar afgerond. De woonvertrekken in de Wassenaarse vleugel van het gebouw kunnen wel allemaal in gebruik worden genomen.

  • RVD - Freek van den Bergh
    De huismeester van Paleis Huis ten Bosch hijst de koninklijke standaard
  • RVD - Freek van den Bergh
    Paleis Huis ten Bosch met de koninklijke standaard boven de ingang

Paleis Huis ten Bosch is een van de drie Staatspaleizen die de koning tot zijn beschikking heeft gekregen. Willem-Alexander zal het gebruiken als woonpaleis, maar ook voor de ontvangst van hoogwaardigheidsbekleders.

Voor de koning, koningin Máxima en hun dochters is Huis ten Bosch geen onbekend terrein. Willem-Alexander woonde er al enkele jaren in zijn middelbareschooltijd. Máxima en de prinsesjes kennen het gebouw vooral van de periode toen prinses Beatrix er woonde. In 2001 vroeg Willem-Alexander Máxima er ten huwelijk, tijdens het schaatsen op de vijver achter het paleis.

De Eikenhorst

Van 2003 tot vandaag woonde koning Willem-Alexander in De Eikenhorst in Wassenaar. Wat er met de villa gaat gebeuren nu de koning en zijn gezin zijn verhuisd, is onbekend. De Eikenhorst is privébezit, in tegenstelling tot Huis ten Bosch, dat van de Staat is.

Zolang Willem-Alexander Villa Eikenhorst niet verkoopt of verhuurt, heeft hij beschikking over vijf gebouwen: Huis ten Bosch, De Eikenhorst, het Paleis op de Dam in Amsterdam, werkpaleis Noordeinde in Den Haag en jachtslot Het Oude Loo in Apeldoorn.

Na 5 jaar weer de koninklijke standaard op Huis ten Bosch

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl