Hollandse Hoogte | Robin Utrecht
NOS Nieuws

Huis ten Bosch flink beveiligd nu koningspaar er gaat wonen

 • Kysia Hekster

  Verslaggever Koninklijk Huis

 • Kysia Hekster

  Verslaggever Koninklijk Huis

Veertien donkere palen staan in een halve rechthoek voor de toegangshekken naar paleis Huis ten Bosch. Twee ervan kunnen aan de voorkant de grond in zakken om voertuigen door te laten. Maar te zien aan het rode kruis in één van de andere palen, is dat nu niet de bedoeling. Achter de hekken staan twee hoge glazen veiligheidsdeuren die de toegang kunnen afsluiten, vermoedelijk met kogelvrij glas erin. Ook hier staat het sein op rood.

Het zijn twee van de in het oog springende veiligheidsmaatregelen die genomen zijn nu koning Willem-Alexander en zijn familie deze kerstvakantie verhuizen van Villa Eikenhorst in Wassenaar naar Paleis Huis ten Bosch in Den Haag, 6 kilometer verderop.

Even wennen

Bij het korte gesprek met het koningspaar, afgelopen zomer, zei koningin Máxima dat het gezin zal moeten wennen aan hun nieuwe onderkomen. "Dit is echt ons thuis, we hebben al heimwee van tevoren", vertelde de koningin met een blik op de Eikenhorst, dat het gezin nu dus achterlaat.

Ook de koning noemde het "emotioneel" om uit Wassenaar te vertrekken. Hij benadrukte dat het gezin er "vijftien prachtige jaren" doorbracht.

Wassenaar zal het koningspaar ook missen. Kysia Hekster sprak de ijscoman die het koningspaar geregeld bedient:

IJscoman Luc Blok maakt pure chocolade-ijs, speciaal voor Máxima

De komende weken, na ruim drie jaar verbouwen en 63 miljoen euro verder, trekt het gezin in in Paleis Huis ten Bosch. Dat werd in de 17e eeuw als zomerresidentie gebouwd voor stadhouder Frederik Hendrik en zijn vrouw, prinses Amalia van Solms.

"De koning verhuist hierheen omdat de vorst in een paleis moet wonen", zegt Paul Rem, conservator van Paleis het Loo. "Dit is een staatspaleis, ter beschikking gesteld door de staat aan de koning om erin te wonen. Deze plek is al eeuwen verbonden met de dynastie. Het past veel beter bij de statuur van de koning dan Villa Eikenhorst, dat natuurlijk heel gezellig is, maar eigenlijk gewoon een landhuis."

 • NOS
  Beatrix en Claus met hun kinderen bij Huis ten Bosch
 • ANP
  Koning Willem-Alexander, hier voor zijn huidige huis, gaat nu zelf in het paleis wonen
 • ANP
  De Eikenhorst was sinds 2003 het huis van Willem-Alexander en Máxima

Willem-Alexander groeide zelf op in Huis ten Bosch. Toen zijn moeder koningin werd, verhuisden Beatrix en Claus met hun zonen van kasteel Drakensteyn in Lage Vuursche naar Den Haag.

Ook voor Máxima en de prinsessen is het paleis niet onbekend: koningin Beatrix woonde er tot na haar abdicatie. Op de bevroren vijver achter het paleis vroeg Willem-Alexander in 2001 Máxima ten huwelijk tijdens het schaatsen. Prins Friso stierf er na een lang ziekbed in de zomer van 2013.

Partytent

De renovatie van het paleis is overigens nog niet helemaal afgerond, pas in het voorjaar van 2019 is die achter de rug. De woonvertrekken van de koninklijke familie in de Wassenaarse vleugel zijn wél klaar.

"En wat lijkt op een witte partytent voor de ingang", weet paleiskenner Paul Rem, "dat is een tent bestemd voor de verhuizing. Want de kostbare meubelstukken moeten ook als het die dag regent vanuit de vrachtwagens het paleis in kunnen zonder dat ze nat worden."

Wanneer de koninklijke familie precies verhuist, wil de Rijksvoorlichtingsdienst niet zeggen.

NOS | Kysia Hekster
De 'witte partytent' voor de ingang moet ervoor zorgen dat meubels droog blijven

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl