NOS Voetbal

Een week Ajax: perfecte omstandigheden, opluchting over blijven smaakmakers

  • Martin Vriesema

    verslaggever NOS Sport

  • Martin Vriesema

    verslaggever NOS Sport

Terugblik trainingskamp Ajax: een 'goed stel' in Florida

Een lange reis, twee serieuze wedstrijden en perfecte trainingsfaciliteiten: een weekje Florida is Ajax in de aanloop naar de beslissende tweede seizoenshelft wel bevallen.

Namens de NOS reisde ik deze week in het spoor van de Amsterdammers naar de 'Sunshine State'. Wat met name opviel was de onderhuidse spanning bij spelers die in de belangstelling van andere clubs staan.

Dat Frenkie de Jong en Mathijs de Ligt, die al tijden met transfers voor giga-bedragen naar buitenlandse topclubs in verband worden gebracht, zich expliciet uitspraken om in ieder geval het seizoen af te maken bij Ajax, zorgde enigszins voor rust in de Amsterdamse gelederen.

Spagaat

Dat commitment was voor iedereen belangrijk. Je merkte dat de club in een spagaat zit. Enerzijds valt er veel te verdienen aan spelers, anderzijds doet de clubleiding er alles aan de belangrijke spelers binnenboord te houden.

Aanwinst Lisandro Magallán in gesprek met NOS-Verslaggever Martin Vriesema

Tijdens het verblijf in Florida verkocht Ajax Maximilian Wöber aan Sevilla, maar meldden zich ook de aanwinsten Lisandro Magallán en Lassina Traoré bij de selectie. Goedlachse jongens die zich snel aanpasten.

Ajax was in de eerste helft van januari druk met mogelijke transfers. Het Chinese Guangzhou Evergrande liet weten tientallen miljoenen over te hebben voor de Braziliaanse buitenspeler David Neres en Ajax zag zijn mogelijke Mexicaanse vervanger Diego Lainez op het allerlaatste moment voor Real Betis kiezen. Daar baalde trainer Erik ten Hag flink van.

Relaxte sfeer

De coach heeft zijn draai in Amsterdam gevonden. Werd hij aanvankelijk nog vreemd aangekeken, inmiddels heeft hij Ajax op de rails. De ploeg draait nog mee op drie fronten (landskampioenschap, beker en Champions League) en onder aanvoering van onder anderen De Jong, De Ligt, Dusan Tadic en Hakim Ziyech speelt de ploeg aantrekkelijk voetbal. Iedereen dus tevreden.

Ten Hag zelf in ieder geval wel. Hij was hier in Florida relaxed. De ploeg maakte veel lol en bezocht dinsdag de Universal Studios. Iedereen was welkom bij de trainingen: media en supporters. Onder wie zanger André Hazes jr.

Klaas-Jan Huntelaar dolt met Ajax-fan André Hazes jr.

Op het trainingsveld in Orlando ging het er fanatiek aan toe. Ajax maakte gebruik van een complex met vier prachtige voetbalvelden. São Paulo trainde daar ook. Ajax deed doorgaans een ochtend- en een middagsessie. Het plezier straalde er vanaf.

Topwedstrijden

En Ten Hag kon twee wedstrijden tegen aansprekende tegenstanders spelen met de Braziliaanse topclubs Flamengo en São Paulo. Dat vond hij uiterst prettig.

Ajax speelde met een veredeld B-team gelijk (2-2) tegen Flamengo, waarna het in de strafschoppenserie verloor. São Paulo werd zaterdagavond met 4-2 verslagen. Beide duels werden door BEIN Sports USA op de buis gebracht.

Vooral in Zuid-Amerika zijn die duels goed bekeken. De Amerikanen zelf liepen niet zo warm voor de wedstrijd; ik schat dat er hooguit 3.000 mensen in het stadion zaten.

De basiself van Ajax tegen Flamengo op de Florida Cup

Jongens als De Ligt en De Jong waren uiterst scherp, corrigeerden waar nodig. De ploeg maakte een gretige indruk. Ze zijn wel klaar voor de hervatting van de competitie.

Honger

Zeker als er geen gekke dingen meer gebeuren op de transfermarkt, maar dat verwacht ik niet. Ajax heeft nadrukkelijk uitgesproken de harde kern bij elkaar te houden. Algemeen directeur Edwin van der Sar bevestigde dat nog eens.

De spelers zijn gretig, die willen zich manifesteren in de Champions League. En de honger naar eindelijk weer een landstitel is groot in Amsterdam. Wordt vervolgd.

Ten Hag ziet strijd op drie fronten als voordeel: 'Champions League heeft Ajax sterker gemaakt'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl