NOS Voetbal

Van der Sar bezig met volgende stap: 'Hoe kunnen we Ajax positioneren in Amerika?'

Van der Sar ziet mogelijkheden voor Ajax in voetballand Amerika

Dat Ajax uitgerekend Florida heeft uitgekozen voor het trainingskamp in de winterstop is leuk voor de spelers - een bezoek aan de Universal Studios in Orlando behoort plots tot de mogelijkheden - maar allesbehalve toevallig. De trip is ook bedoeld om de naamsbekendheid en de commerciële mogelijkheden van de club te verhogen.

"We hebben ons een aantal jaar geleden op China en Azië gericht en daar ook succes behaald", legt algemeen directeur Edwin van der Sar uit. "En nu doen we een volgende stap: hoe kunnen we Ajax positioneren in Amerika?"

Eigen kantoor in New York

Daartoe werd een paar maanden geleden al een kantoor in New York geopend, maar het helpt natuurlijk ook als de Amerikaanse voetbalfans de spelers van het eerste elftal aan het werk kunnen zien. Vandaar dat het niet bij trainen onder een aangenaam zonnetje blijft; er wordt ook deelgenomen aan de Florida Cup. "Een ideale combinatie."

Er staan wedstrijden tegen de Braziliaanse topclubs Flamengo en São Paulo op het programma. Miljoenen tv-kijkers in de VS en Latijns-Amerika zullen ervan getuige zijn.

Ajax
Het kantoor van Ajax in New York

Een Amerika-expert durft Van der Sar zich niet te noemen, maar hij weet wel dat er mogelijkheden voor Ajax liggen. "Amerika is een groot voetballand. Veel jongens en meisjes spelen voetbal, er zit een gezonde groei in de MLS (de Amerikaanse profcompetitie - red.), de clubs hebben eigen stadions en een hoop fans en ze krijgen het WK hier in 2026. Dus ik denk dat er wel continuïteit zit in het voetbal hier."

Geen eigen club

Een eigen club, à la Ajax Capetown in Zuid-Afrika, heeft de oud-doelman niet voor ogen. "Dat is niet direct de insteek, al zoeken we wel naar samenwerkingsverbanden. Wij willen ons met onze coaching academy richten op de ontwikkeling van talenten, trainingsvormen, filosofie."

Pro Shots
Edwin van der Sar speelde met de Ajax Legends in Florida een potje voetbal

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl