NOS Nieuws

Verenigde Staten trekken eerste troepen terug uit Syrië

De VS is begonnen met het terugtrekken van militairen uit Syrië. Dat zegt een woordvoerder van het Pentagon tegen de persbureaus AP en Reuters. Hij wilde verder geen details geven over de terugtrekking, omdat dergelijke informatie militairen in gevaar kan brengen.

Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten meldt dat afgelopen nacht de eerste troepen Syrië verlieten. Een konvooi met tien gepantserde voertuigen en enkele trucks vertrok uit de Oost-Syrische stad Rmeilan en stak vervolgens de grens met Irak over.

Kritiek op besluit Trump

Drie weken geleden kondigde de Amerikaanse president Trump onverwacht de terugtrekking aan. Volgens hem was terreurgroep IS verslagen, waarmee de missie in Syrië ten einde was.

De aankondiging kwam hem op veel kritiek te staan vanuit het buitenland en ook vanuit zijn eigen Republikeinse Partij. "Het zou een grote overwinning zijn voor IS, Iran, president Assad van Syrië en Rusland", zei de Republikeinse senator Graham. Zijn collega Rubio sprak over een "ernstige fout".

Minister van Defensie Jim Mattis kondigde een dag na Trumps aankondiging zijn vertrek aan. Hij was het niet eens met de terugtrekking. Het besluit was voor hem de druppel in de relatie met Trump. Mattis verschilde vaak van inzicht met zijn baas.

Onduidelijkheid

Trumps veiligheidsadviseur John Bolton nuanceerde zondag nog wel de woorden van zijn president. Hij benadrukte dat Amerikaanse troepen pas echt Syrië verlaten als IS definitief is verslagen en Turkije de veiligheid kan garanderen van Koerdische YPG-milities die aan Amerikaanse kant hebben gevochten.

Nu de terugtrekking alsnog is begonnen, blijft onduidelijk wat precies de plannen van de Amerikanen zijn. De VS heeft naar schatting nog zo'n 2000 militairen in het land, formeel als adviseurs en trainers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl