President Erdogan uit scherpe kritiek op John Bolton
NOS Nieuws

Erdogan geeft Trump-adviseur Bolton veeg uit de pan over Syrië

De Turkse president Erdogan heeft in een toespraak voor partijgenoten scherpe kritiek geuit op de Amerikaanse veiligheidsadviseur Bolton. Die heeft volgens hem een ernstige fout gemaakt door eisen te stellen aan Turkije's militaire rol in Syrië, na het vertrek van de Amerikanen.

Bolton was sinds gisteren in Ankara om met zijn Turkse ambtgenoot te praten over het beschermen van de Koerden in Noord-Syrië. Hij wil dat Turkije de veiligheid van de Koerdische YPG-strijders garandeert zodra de Amerikaanse militairen zijn vertrokken. Die strijders zijn bondgenoten van de VS.

Turkije ziet de YPG-milities juist als een verlengstuk van terreurorganisatie PKK en bereidt een nieuwe militaire interventie in Noord-Syrië voor. "Zij die zich in deze 'terreurcorridor' bevinden, zullen hun verdiende loon krijgen", zei Erdogan.

De president bezwoer zijn parlementsfractie dat van concessies geen sprake kan zijn. "Als het om terroristen gaat, zullen we alles doen wat noodzakelijk is, ongeacht hun afkomst."

Op Trumps bekendmaking vorige maand dat hij de militairen terugtrekt, kwam veel internationale kritiek. Voornamelijk omdat hij daarmee de weg zou vrijmaken voor een Turkse aanval op de Koerden. De Amerikaanse minister van Defensie Mattis stapte zelfs op omdat hij het er niet mee eens was.

Bolton zei zondag nog dat de VS het gebied pas zal verlaten als terreurorganisatie Islamitische Staat definitief is verslagen en Turkije de veiligheid van de Koerden kan garanderen. Ook wilde hij dat de Turken hun militaire plannen met de Amerikanen zouden afstemmen.

De verwachting was dat Bolton ook een ontmoeting met president Erdogan zou hebben, maar die had andere verplichtingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl