Dominee Maarten Klaassen
NOS NieuwsAangepast

Initiatiefnemer: 'Nashville-verklaring geen anti-homo-manifest'

Een van de initiatiefnemers van de Nederlandse versie van de Nashville-verklaring, dominee Maarten Klaassen, zegt dat de verklaring "in eerste instantie" helemaal niet bedoeld is als anti-homo. Hij zegt in de eerste plaats alleen te willen opkomen voor het klassiek-christelijke standpunt over man en vrouw.

Het is de eerste keer dat Klaassen, predikant van de Hervormde Gemeente in Arnemuiden, zich uitlaat over de omstreden Nashville-verklaring. De predikant noemt in het programma Nieuws en Co op NPO Radio 1 de discussie over homoseksualiteit goed en zegt dat het belangrijk is om daar binnen de kerk over te praten. Volgens hem wordt dat gesprek nu eenzijdig gevoerd.

"Dat komt door de enorme invloed van de homo-lobby op de samenleving en wij willen een ander geluid laten horen, namelijk wat de kerk altijd heeft voorgestaan", zegt de predikant. Hij doelt daarmee op de volgens hem buitenproportionele aandacht die een klein percentage van de samenleving de laatste decennia krijgt, via bijvoorbeeld het COC, door "een behoorlijke agressieve campagne", waar onder meer het hijsen van regenboogvlaggen in steden en dorpen deel van uitmaakt.

Volgens hem was de Nashville-verklaring in de eerste plaats bedoeld als een stuk van vertegenwoordigers van verschillende kerken om "een stukje duidelijkheid" te scheppen, en "een stukje positionering". Overigens staat in de vertaling dat "de goedkeuring van homoseksuele onreinheid of transgenderisme" geen "moreel neutrale zaak is". "Getrouwe" christenen zouden er dan ook niet over van mening mogen verschillen, staat erin.

Het OM onderzoekt of het pamflet strafbaar is. Minister Van Engelshoven noemde het eerder een stap terug in de tijd.

Klaassen zegt dat de Nashville-verklaring nu in de media wordt neergezet als een soort anti-homomanifest, maar volgens hem willen de opstellers juist begrip tonen voor degenen die worstelen met hun homoseksualiteit. Hij benadrukt dat in de protestante gemeentes ook homo's zijn, die het vaak heel lastig hebben.

Volgens de predikant is onduidelijkheid ontstaan en is homoseksualiteit niet iets dat je kan veranderen of waarvan je moet genezen. "Homoseksualiteit is een gegeven, net zoals heteroseksualiteit." Hij tekent daarbij aan dat je er niet naar kunt leven en dat de weg die de kerk daarin voorschrijft het celibatair leven is.

Nu er deining is, ga ik niet ingewikkeld doen.

Kees van der Staaij, SGP-fractievoorzitter in de Tweede Kamer

Eerder vandaag liet SGP-fractievoorzitter in de Tweede Kamer Van der Staaij het nog bij een korte verklaring. In het EO-programma Dit is de dag ging hij vanavond dieper in op zijn beweegredenen om de Nashville-verklaring te steunen. Van der Staaij herhaalde dat hij zich in de strekking van de verklaring kan vinden omdat er bepaalde klassiek christelijke noties over huwelijk en gezin en seksualiteit in worden verwoord.

Dat deed hij naar eigen zeggen op basis van de Engelse versie waarna hij bij de initiatiefnemers heeft aangegeven het een goed idee te vinden om de tekst te vertalen. Volgens hem wilde hij niet bewust zijn handtekening onder de Nashville-verklaring zetten "zodat heel Nederland weet dat ik hier achter sta". Dat laatste hebben de initiatiefnemers volgens Van der Staaij op eigen houtje gedaan. "Vervolgens heb ik gezegd: 'Ik ga er nu niet, juist nu er deining is, ingewikkeld over doen.' Normaal zou ik zeggen ik zie dit soort theologische verklaringen meer als iets voor voorgangers en theologen."

SGP-leider Van der Staaij

Het was volgens hem dan ook niet de bedoeling om als politicus aan deze verklaring gekoppeld te worden. Hij zag de vertaling meer als een middel om voorgangers met elkaar in contact te brengen over het onderwerp.

Van der Staaij benadrukt dat het naschrift bij de Nederlandse vertaling essentieel is omdat daarin meer staat over "de zorgvuldige omgang met mensen die met deze problematiek worstelen". Hij zei erbij dat het absoluut niet de bedoeling is om een stap achteruit te zetten. "Mensen die bij zichzelf een homoseksuele gerichtheid herkennen of worstelen met hun geslacht, mogen weten in de christelijke gemeente een volwaardige plaats te hebben."

'Aangifte is zwaktebod'

De gang naar het OM noemt hij "jammer" en een zwaktebod. "Ik vind het ook wel eens, eerlijk gezegd, wat verbazingwekkend dat de klassiek christelijke noties hierover als iets bijzonder crimineels wordt gezien." Volgens hem hebben deze zienswijzen toch ook hun stempel gedrukt op de Nederlandse beschaving en de Europese cultuur en zijn het homohuwelijk en de transgender-ideologie pas iets van de laatste decennia,

Hij zegt dat het geen verbazing kan wekken dat er mensen zijn die achter de bijbelse noties staan en gebruikmaken van hun vrijheid van meningsuiting. "Mogen wij ook nog vinden wat wij altijd hebben gevonden, mogen wij ook nog christen zijn?"

In de video hieronder is te zien dat er binnen de Protestantse Kerk verschillend wordt gedacht over de Nashville-verklaring:

'Dat er afwijkende meningen zijn, wordt niet meer getolereerd'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl