EPA

Medewerkers van de Onderzoeksraad voor Veiligheid zijn aangekomen in Bremerhaven. Ze zullen in de Duitse stad een verkennend onderzoek doen naar de overboord geslagen zeecontainers van de MSC Zoe, die daar ligt aangemeerd.

Het verkennende onderzoek moet onder meer antwoord geven op de vraag hoe het zit met de internationale regelgeving en of de zaak valt onder de Nederlandse of Duitse jurisdictie.

"We gaan praten met de kapitein en met de autoriteiten. Ook onderzoeken we of het schip de containers in Nederlandse of Duitse wateren heeft verloren, of in beide", zegt een woordvoerder van de Onderzoeksraad.

In de loop van de komende twee weken moeten de vragen zijn beantwoord. Pas dan wordt besloten of de Onderzoeksraad het onderzoek verder oppakt. Volgens de woordvoerder ligt het wel in de lijn der verwachting dat er een onderzoek komt. "We moeten op basis van de antwoorden kijken of dat door ons wordt gedaan, door onze Duitse evenknie de BSU of door ons gezamenlijk."

Strafrechtelijk onderzoek

Naar het overboord slaan van de containers loopt ook een strafrechtelijk onderzoek, door het Openbaar Ministerie in Nederland. Dat moet duidelijk maken hoe het schip de containers kon verliezen en of dat het gevolg was van strafbaar handelen.

In deze video leggen we uit hoe containers op een schip worden gezet en wat er mogelijk is misgegaan:

Hoe een containerschip zomaar 277 containers kan verliezen

Vier dagen geleden verloor de MSC Zoe tijdens zwaar weer zeker 277 zeecontainers. De inhoud van een deel van die containers belandde op de stranden van de Waddeneilanden. Honderden vissers, vrijwilligers en militairen zijn de afgelopen dagen bezig geweest met het opruimen van de troep.

Op zee wordt door de kustwacht en Rijkswaterstaat gezocht naar de nog vermiste containers. De kans is groot dat ze zijn gezonken.

De MSC Zoe is doorgevaren naar Bremerhaven in Duitsland. Daar ligt het schip nu aan de ketting tot alle onderzoeken zijn afgerond.

STER reclame