Het containerschip MSC Zoe waar containers overboord zijn geslagen
NOS Nieuws

Waddeneilanden stellen rederij MSC aansprakelijk

De Waddeneilanden hebben gezamenlijk de in Zwitserland gevestigde rederij MSC aansprakelijk gesteld voor de schade door aangespoelde containers. Dat zegt burgemeester Ineke van Gent van Schiermonnikoog in het NOS Radio 1 Journaal. Burgemeester Tineke Schokker (CDA) zei gisteravond al in talkshow Jinek dat het bedrijf "een pittige brief" is toegestuurd.

"Wij beginnen met opruimen en de kosten verhalen we op de reder", vatte Schokker de strekking van de brief samen. De stranden van Vlieland en andere Waddeneilanden liggen bezaaid met spullen en plastic, afkomstig uit de 270 overboord geslagen containers. Ook is er een giftige stof aangetroffen, eveneens afkomstig van containerschip de MSC Zoe.

In opdracht van de rederij hebben verzekeringsagenten op alle eilanden de schade opgenomen, zei Schokker in de talkshow.

Ze vertrouwt erop dat het bedrijf de schade zal vergoeden:

'Het was een pittige brief, die is heel duidelijk'

Ook burgemeester Bert Wassink (GL) van Terschelling verwacht dat de reder de directe schade zal vergoeden. "Het is vrij simpel: de vervuiler betaalt", zei Wassink in Nieuwsuur. Woensdag en donderdag heeft de gemeente gesprekken gevoerd met een vertegenwoordiger van de verzekeraar. "Ik heb er alle vertrouwen in", zei Wassink na die gesprekken.

Route van MSC Zoe

MSC, voluit Mediterranean Shipping Company, liet eerder weten het incident serieus op te nemen zowel op het gebied van schade voor het milieu als de schade aan de lading van klanten. Het bedrijf wil schepen uitgerust met sonar inzetten om de verloren containers op te sporen. Het is nog onduidelijk hoeveel containers er op de bodem van de zee liggen. Ook is nog niet bekend hoe het incident kon gebeuren.

Donderdag en woensdag was er een grote schoonmaakactie om de stranden schoon te krijgen. Vrijdagmorgen vertrekken honderd militairen naar Schiermonnikoog om te helpen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl