De MSC Zoe, aangemeerd in Bremerhaven
NOS Nieuws

Exacte aantal verloren zeecontainers nog onduidelijk; vissers zoeken mee

Het is nog niet duidelijk hoeveel containers er precies overboord zijn geslagen van het containerschip MSC Zoe. Gisteren meldde de Duitse kustwacht dat er zeker 277 containers ontbraken op het schip dat nu in Bremerhaven ligt. Rijkswaterstaat en de Nederlandse kustwacht zijn op het schip druk bezig dat aantal te verifiëren.

"Er was de afgelopen dagen onvoldoende een centraal beeld. Er wordt door allerlei partijen hard gewerkt om dat nu wel te krijgen", zegt een woordvoerder van Veiligheidsregio Fryslân.

Sonarboten en vliegtuigen zoeken mee

MSC Zoe verloor de zeecontainers tijdens een storm in de nacht van dinsdag op woensdag toen het bovenlangs de Waddeneilanden voer op weg naar de Duitse stad Bremerhaven. De volgende ochtend waren de stranden van de Waddeneilanden bezaaid met spullen uit de containers.

Hoe kan een schip zo veel containers verliezen? Check de video:

Hoe een containerschip zomaar 277 containers kan verliezen

Het Duitse team dat het incident onderzoekt heeft twee punten geïdentificeerd waar het schip mogelijk lading heeft verloren: op 22 kilometer ten noorden van Ameland en op 22 kilometer ten noordwesten van het Duitse Waddeneiland Borkum.

Het schip had zo'n 8.000 containers aan boord. Vooralsnog is duidelijk dat er daarvan 22 zijn aangespoeld in het Waddengebied en op de Waddeneilanden.

Op zee wordt er volop gezocht naar de nog vermiste containers. De kustwacht heeft vliegtuigen ingezet om dobberende containers te lokaliseren. Daarnaast speuren drie sonarboten van onder meer Rijkswaterstaat de zeebodem af. De kans is groot dat veel containers zijn gezonken.

Het bergen van die containers wordt nog een flinke klus. "Vooral als ze in ondiep water liggen. Daar kunnen bergingsboten moeilijk komen en die containers zitten waarschijnlijk vol water, waardoor ze loeizwaar zijn", zegt de woordvoerder van de veiligheidsregio.

Zeker drie containers op de MSC Zoe bevatten giftige stoffen. Twee zakken uit een van die containers, gevuld met de giftige stof benzoylperoxide, werden aangetroffen op het strand van Schiermonnikoog.

Veiligheidsregio Fryslân weet niet hoe lang er nog spullen aanspoelen op de stranden van de Waddeneilanden: "Afgelopen nacht en vanochtend is er relatief weinig aangespoeld en gisteren was het vooral licht spul, zoals plastic en piepschuim. Dat zou kunnen betekenen dat we het ergste hebben gehad", aldus de woordvoerder. "Aan de andere kant liggen er misschien nog wel 180 containers op de zeebodem, die zomaar kunnen openbarsten."

Spullen uit de zeecontainers die niet worden opgeruimd kunnen nog jaren ronddrijven op zee en zelfs het fragiele ecosysteem van de Noordpool aantasten. Scheepvaartonderzoeker Erik van Sebille (Universiteit Utrecht) en zijn onderzoeksteam maakten onderstaande animatie, waarop is te zien hoe deeltjes die in Noordzee terechtkomen langzaam naar het noorden drijven:

Zo drijven deeltjes naar het noorden

De Duitse kustwacht heeft vanwege slecht zicht en 5 meter hoge golven moeite de twintig containers te bergen die zijn gevonden in Duitse wateren.

In Nederland zijn vissers druk bezig drijvend afval op te ruimen. Acht garnalenkotters gebruikten vanochtend hun netten om de zee ten westen van Schiermonnikoog schoon te maken.

Ze moesten daar wel eerst toestemming voor vragen, omdat het formeel verboden is te vissen in het gebied vanwege de schade die een container zou kunnen aanrichten aan een kotter. Het is voor de vissers in ieder geval een opmerkelijke werkdag: "Ze halen vooral My Little Pony-speelgoed uit het water", aldus de Veiligheidsregio Fryslân-woordvoerder.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl