NOS NieuwsAangepast

Leger aan de slag op Schiermonnikoog, opnieuw spullen aangespoeld

Op Schiermonnikoog zijn honderd militairen begonnen met het opruimen van de spullen uit de overboord geslagen zeecontainers. Rond 11.00 uur werd het officiële startsein gegeven voor hun werkzaamheden, toen het eb werd. Vervolgens reden de militairen met onder meer legertrucks het strand op.

De militairen blijven zeker tot morgenavond op het eiland. "Maar we blijven zolang als het nodig is", zegt kolonel Paul van der Touw in het NOS Radio 1 Journaal. "We gaan alles opruimen, van klein tot groot afval. En van wat ik gezien heb op foto's, zullen we onze handen eraan vol hebben."

Bekijk beelden van de opruimactie op Schiermonnikoog:

'Er ligt van alles hier'

'Verschrikkelijke toestand'

Aan boord van de veerboot waarmee de militairen vanochtend vroeg naar Schiermonnikoog afreisden, was de sfeer gemoedelijk. Ze zaten naast mensen uit Groningen en Friesland, die speciale 'opruimretourtjes' hadden gekocht en met vuilniszakken op de boot waren gestapt om mee te helpen.

Een enkeling nam zelfs een bolderkar mee om spullen op te kunnen ruimen:

'We hebben twintig vuilniszakken de man bij ons'

Burgemeester Ineke van Gent van Schiermonnikoog zegt dat alle hulp welkom is. Afgelopen nacht zijn ook weer veel spullen aangespoeld op het eiland. Zo werd een tweede zak met de giftige stof benzoylperoxide gevonden. De zak werd meteen opgeruimd door de brandweer. "Het is een verschrikkelijke toestand", aldus Van Gent.

De Veiligheidsregio Fryslân kreeg ook tal van meldingen van mensen die ongevaarlijke zakken op het eiland hadden gevonden. De meldkamer was daardoor zelfs even overbelast. Op Twitter plaatste de veiligheidsregio een foto van de gevaarlijke zakken in een poging het aantal onnodige meldingen terug te dringen.

MSC Zoe verloor de zeecontainers in de nacht van dinsdag op woensdag toen het bovenlangs de Waddeneiland voer op weg naar het Duitse Bremerhaven. De volgende ochtend waren de stranden van de Waddeneilanden bezaaid met spullen uit de containers.

Daarbij werd het ene eiland harder getroffen dan de ander. Terwijl de militairen op Schiermonnikoog mogelijk nog het gehele weekeinde bezig zijn, meldt de VVV op Vlieland dat de stranden van het eiland weer schoon zijn.

Inmiddels is duidelijk dat het schip 277 containers is verloren. Maximaal drie containers bevatten de zakken met benzoylperoxide. In totaal zijn er nu zo'n dertig containers gevonden. De rest drijft rond op zee of ligt op de zeebodem.

Derk Jan Berends van de Vissersbond zegt dat Nederlandse vissers zich zorgen maken over die zoekgeraakte containers. Afhankelijk van de grootte van een viskotter kan een container flinke schade aanrichten. "De vissers hebben ze ook al zien drijven en ze houden elkaar goed op de hoogte."

Onderzoek naar wat er is misgegaan

In Bremerhaven, waar de MSC Zoe is aangemeerd, wordt onderzoek gedaan naar wat er is misgegaan. Omdat de eerste containers mogelijk in Nederlandse wateren van boord zijn gevallen, overleggen de Duitse autoriteiten met Nederland over het overdragen van het onderzoek.

"Ze gaan onderzoeken of rederij MSC iets te verwijten valt of dat er sprake was van een onfortuinlijke combinatie van slecht weer en harde wind, waardoor het schip is gaan schudden", zegt correspondent Judith van de Hulsbeek.

De Waddeneilanden hebben alvast gezamenlijk de in Zwitserland gevestigde rederij aansprakelijk gesteld voor de schade, zo zei burgemeester Tineke Schokker van Vlieland gisteravond in Jinek. "Maar de eerste prioriteit is dat we de boel gaan opruimen. Daarna kijken we hoe het betaald gaat worden", benadrukt Schiermonnikoog-burgemeester Van Gent.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl