Een laadpaal in Utrecht
NOS Nieuws

Genootschap Onze Taal: woord van het jaar is laadpaalklever

De leden van het Genootschap Onze Taal hebben het woord 'laadpaalklever' gekozen tot woord van het jaar. De term won ruim van 'blokkeer-Friezen', dat eerder deze maand wel bovenaan eindigde bij een andere woord van het jaar-verkiezing, die van woordenboekmaker Van Dale.

De winnaar werd bekendgemaakt in het NPO Radio 1-programma De Taalstaat. Leden van Onze Taal konden hun stem uitbrengen op een van de tien woorden die waren genomineerd door een jury. De woorden waaruit bij Onze Taal kon worden gekozen, zijn soms al ouder zijn dan een jaar, het gaat erom dat een woord het jaar typeert. Daarom konden dit keer ook woorden als sleepwet, brexit en 'klimaatgekkie' gekozen worden.

31 procent van de stemmen bij Onze Taal ging naar 'laadpaalklever', dat staat voor de bezitter van een elektrische auto die onnodig lang een plek bij een laadpaal bezet houdt. Volgens de jury vertelt het woord op fraaie wijze iets over het voorbije jaar.

"Het verwijst niet alleen naar een opkomend fenomeen als de elektrische auto, maar laat ook op welluidende en humoristische manier zien hoe mensen zo'n innovatie gebruiken om er een extra voordeeltje uit te halen: een gegarandeerde parkeerplek", stelt de jury.

Tweede bij de verkiezing, met 13 procent van de stemmen, eindigde 'blokkeer-Friezen'. Die term, maar dan in de anders gespelde vorm 'blokkeerfries', kreeg bij de wedstrijd van Van Dale meer dan de helft van de stemmen. Vliegschaamte werd bij Onze Taal derde met tien procent van de stemmen. Zeebezem en brexit kregen 9 procent. Gele hesjes en dividendbelasting bleven buiten de top 5.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl