De deur van een huis is geforceerd
NOS NieuwsAangepast

Vier terreurverdachten opgepakt in Rotterdam, één in Mainz

In Rotterdam-Oost en in het centrum zijn vanochtend vroeg vier terrorismeverdachten aangehouden. Ook hebben rechercheurs de woningen waar zij werden opgepakt, doorzocht. Later vandaag werd een vijfde verdachte opgepakt in de Duitse stad Mainz.

Bij de arrestaties van vanochtend werden mannen tussen de 20 en 30 jaar met een niet-westerse achtergrond aangehouden. De vier worden verdacht van betrokkenheid bij het voorbereiden van een terroristisch misdrijf, meldt de politie. Eenheden van de Dienst Speciale Interventies hielpen politieagenten bij de actie. Over de vijfde verdachte is nog niets bekendgemaakt.

Een paar dagen geleden kreeg de politie een aanwijzing dat de mannen mogelijk iets van plan waren. Ook zouden ze wapens hebben gehad.

In de vijf of zes woningen die zijn doorzocht, zijn geen wapens of IS-materiaal aangetroffen. "Maar terroristen worden steeds slimmer en hebben dat niet altijd thuis liggen", zegt verslaggever Robert Bas.

Zeker een van de mannen, Saleh M., heeft een Syrische achtergrond. Zijn computer is in beslag genomen. M. is statushouder, net als zijn vrouw en kinderen die thuis waren toen hij werd opgepakt.

Een andere verdachte heeft een Egyptische achtergrond.

Oud en Nieuw

In vergelijkbare zaken wordt vaak eerst maandenlang onderzoek gedaan. Hier was dit niet het geval en werd besloten om direct in te grijpen. "Ook omdat Oud en Nieuw voor de deur staat. De komende dagen moet het Openbaar Ministerie kijken of er genoeg bewijsmateriaal is. Het is dus niet uitgesloten dat deze mannen over een paar dagen weer op vrije voeten komen", zegt Bas.

Het accent van het politieonderzoek ligt de komende dagen op "nader onderzoek van de aard en omvang van de terroristische dreiging". Politie, justitie en de burgemeester zijn bijeengekomen, maar doen geen verdere mededelingen omdat het onderzoek in volle gang is.

Kerstavond

Eerder werden ook al in Rotterdam terreurverdachten aangehouden. In juni werden twee mannen opgepakt na een tip van de AIVD. Het OM was ervan overtuigd dat dat zij van plan waren op korte termijn een aanslag te plegen en daarbij veel slachtoffers te maken.

In september werden zeven verdachten opgepakt, van wie er een in Rotterdam woonde en een in Vlaardingen. Op Kerstavond vorig jaar werden in Rotterdam vier verdachten aangehouden. Twee van hen zitten nog vast.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl