De wekdienst van vrijdag 28 december 2018 ANP / Beeldbewerking NOS

Goedemorgen! Vanaf vandaag is het drie dagen legaal om vuurwerk te kopen en de schaatsers komen in actie op het NK Afstanden.

Het is vandaag grotendeels bewolkt. Alleen in het zuidoosten is er kans op wat zon. Later op de dag valt er plaatselijk wat motregen. Het wordt 5 tot 8 graden en er waait een zwakke of matige zuidwestenwind.

Weerplaza

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de files en werkzaamheden en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • De vuurwerkverkoop gaat vandaag van start. Drie dagen lang is het legaal om te kopen: op 28 en 29 december - de zondag dan even niet - en dan de 31e weer.
  • Vanaf het middaguur kun je op onze site de jaarlijks productie Uit het leven bekijken; een overzicht van wie allemaal is overleden. En vanavond is er op NPO 1, om 21.30 uur, ook aandacht voor.
  • Vanavond begint voor de schaatsers ook het NK Afstanden. Het start met de 500 meter voor mannen, gevolgd door de 1.500 meter bij de vrouwen en is vanaf 18.20 uur te zien op NPO 1, NOS.nl en in de NOS-app.

Wat heb je gemist?

We twijfelen meer dan eerder dit jaar. Dat concludeert het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) in zijn laatste kwartaalrapport. Volgens de onderzoekers is 48 procent pessimistisch over de samenleving en 42 procent optimistisch.

Het pessimisme wordt veroorzaakt door zorgen over de Nederlandse cultuur, verbondenheid en verzorgingsstaat. Optimisten zijn tevreden vanwege de economische groei en toenemende aandacht voor bijvoorbeeld het milieu.

Ander nieuws uit de nacht:

  • Het Duitse leger zoekt nieuwe mensen en kijkt daarvoor naar andere Europeanen, dat meldt Der Spiegel. De minister van Defensie, Urusla von der Leyen hoopt in Duitsland wonende Polen, Italianen en Roemenen te enthousiasmeren deel te nemen aan het leger.
  • De problemen bij de Belastingdienst houden nog even aan. Dat zegt staatssecretaris Menno Snel in gesprek met De Telegraaf. De D66-politicus denkt dat de problemen bij de fiscus omtrent de Belastingtelefoon en met ict nog niet allemaal zijn opgelost.
  • Kort na middernacht vond er in Amsterdam-West bij het Surinameplein een plofkraak plaats. Het doel was een geldautomaat van ABN Amro, waar mogelijk nog een explosief inzit. Enkele woningen zouden uit voorzorg zijn ontruimd.

En dan nog even dit:

Een bijzonder verschijnsel boven New York City vannacht: veel mensen zagen daar een blauw waas aan de hemel. Het is geen natuurverschijnsel, maar het gevolg van een explosie in een energiecentrale. Het fenomeen werd massaal gedeeld op sociale media.

De ontploffing leidde ertoe dat een deel van de stad zonder stroom kwam te zitten. De explosie had ook gevolgen voor luchthaven La Guardia, die tijdelijk werd gesloten en een metrolijn kampte met vertragingen.

Fijne dag!

STER reclame