Reuters

Bij een demonstratie in Brussel tegen het VN-migratiepact heeft de politie bijna honderd mensen aangehouden. De betoging liep uit op rellen, waarbij enkele lichtgewonden zijn gevallen.

In de buurt van de Europese instellingen waren ruim 5000 tegenstanders van het pact van Marrakesh op de been. De politie greep in toen tussen de 300 en 400 betogers probeerden het gebouw van de Europese Commissie binnen te dringen. Met behulp van waterkanonnen en traangas werden de demonstranten verspreid. Na ongeveer een uur was de situatie onder controle.

Dit zijn beelden van de onrust van vanmiddag:

Onrust bij 'Mars tegen Marrakesh'

De 'Mars tegen Marrakesh', georganiseerd door Vlaams Belang van Filip Dewinter en andere rechtse groeperingen, was in eerste instantie verboden, maar mocht later alsnog doorgaan. Dewinter was onder de betogers, net als Dries Van Langenhove, de oprichter van de extreemrechtse beweging Schild en Vrienden.

Er werd leuzen geroepen als "linkse ratten, rol uw matten", "eigen volk eerst" en "geen jihad in onze staat".

Tegen het eind ontspoorde het protest. Demonstranten gooiden met stenen, flessen en hekken. Na enige tijd mengden zich ook 200 hooligans in zwarte kleding en bivakmutsen onder de demonstranten. Ze schreeuwden 'Belgium hooligans'.

Tegenbetoging

Een nieuwsploeg van VTM werd door betogers belaagd, waarbij geroepen werd "kankermedia oprotten".

Er vond ook een tegenbetoging plaats, met ongeveer duizend deelnemers. Na afloop van de demonstratieve mars bleef de politie, in groten getale aanwezig in de Brusselse straten.

Conflict

Vorige week stapte de Nieuw-Vlaamse Alliantie (N-VA) uit het kabinet na een steeds verder oplopend conflict over het migratiepact. De partij vreest dat het akkoord een aanzuigende werking zal hebben op migranten. De N-VA behoort niet tot de organisatoren van de demonstratie.

Demonstranten in Brussel Reuters

STER reclame