Premier Michel gaat door zonder N-VA-bewindslieden
De Belgische premier Michel gaat met zijn kabinet verder zonder de Nieuw-Vlaamse Alliantie (N-VA). Op een persconferentie heeft hij bekendgemaakt dat hij de N-VA-bewindslieden zal vervangen.
Eerder op de avond stelde N-VA-voorzitter De Wever het al weken lopende conflict over het migratiepact van Marrakesh op scherp door te eisen dat Michel morgen niet naar Marokko vliegt om het akkoord te tekenen. Als hij dat toch doet, stapt de N-VA uit de coalitie, zei De Wever.
De Wever liet daar geen misverstand over bestaan:
De premier herhaalde later op een eigen persconferentie dat hij sowieso naar Marrakesh gaat. "Een woord is een woord. Ik zal daar zijn in naam van de regering en ik zal daar België verdedigen."
Hij stelde dat de N-VA is weggelopen uit de ministerraad. "Ik neem akte van de duidelijke positie van de N-VA. Daar wil ik ze voor bedanken." Bij terugkeer uit Marrakesh zal hij kijken hoe hij met zijn kabinet doorgaat. Dat gebeurt in overleg met het parlement.
Als eerste maatregel zal hij twee staatssecretarissen promoveren tot minister. Het is een mogelijkheid om als minderheidskabinet door te gaan tot de verkiezingen in mei, met de N-VA als gedoogpartner, zegt correspondent Sander van Hoorn. "Dan is de N-VA niet meer verantwoordelijk voor het migratiepact, en daar was het ze om te doen."
Laatste overleg
Partijvoorzitter De Wever gaf de schuld aan de andere partijen in het kabinet, de christen-democraten en de liberalen. "Ik vind het heel spijtig dat de andere partijen ons niet de ruimte geven om een compromis te vinden", zei hij op de persconferentie eerder op de avond. "Men verkiest kennelijk een politieke crisis boven een compromis."
Vanochtend liet De Wever nog weten dat hij een "finaal overleg" wil over het migratiepact. Die aankondiging volgde na een week van hoogspanning, waarin iedereen vermoedde dat de regering zou vallen, maar niemand de verantwoordelijkheid wilde krijgen voor die val.
Het leidde tot een patstelling, vooral toen Michel in het parlement wel een alternatieve meerderheid vond voor steun aan het migratiepact. Grondwettelijk is het voor Michel onmogelijk om namens het Belgische parlement het pact goed te keuren; daarvoor heeft hij steun van de hele regering nodig. Maar die toestemming zou de N-VA nooit geven.
Flinke klappen
De geloofwaardigheid van de Vlaams-nationalisten kreeg deze week flinke klappen. Andere politici wezen er constant op dat de N-VA het migratiepact lange tijd steunde en pas op het allerlaatste moment die steun introk. Bovendien dreigde de partij al meerdere malen uit de regering te stappen, maar dat dreigement werd nooit waargemaakt.
De crisis in België ontstond toen verschillende andere landen het pact niet wilden tekenen. De Verenigde Staten trokken zich terug, net als Europese landen als Oostenrijk, Polen en Hongarije.