NOS NieuwsAangepast

Politie Parijs veegt de Champs-Élysées leeg na nieuwe protestdag

De Franse politie heeft met traangas en waterkanonnen betogers in gele hesjes teruggedrongen van de Champs-Élysées en de brede straat in het centrum van Parijs weer vrijgegeven voor het verkeer. Het was de vijfde zaterdag van straatprotest in de Franse hoofdstad, maar vandaag waren er veel minder betogers op de been dan eerder.

De politie schat het aantal gele hesjes van vandaag in Parijs op hooguit 3000. Vorige week waren het er naar schatting 10.000. Verspreid over het land vroegen volgens de autoriteiten zo'n 66.000 mensen aandacht voor sociale ongelijkheid en de kosten van levensonderhoud. Het aantal arrestanten dat wordt genoemd, varieert van 115 tot 168.

In buitenwijken van Parijs kwam het hier en daar tot schermutselingen, onder meer toen betogers door een politielinie probeerden te breken. In het centrum verliep de betoging volgens de politie redelijk vreedzaam, maar ook op de Champs-Élysées probeerden betogers in gele hesjes vanochtend door een politiecordon te breken. Die zette traangas in.

Het was voor de vijfde zaterdag op rij onrustig in Parijs

Opnieuw rellen bij gelehesjesprotest in Parijs

Enkele honderden gele hesjes hielden bij de Opéra een minuut stilte voor de mensen die sinds het begin van de protesten, vorige maand, om het leven zijn gekomen. De slachtoffers vielen vooral in het verkeer rond wegblokkades.

Opnieuw een dode

Bij een blokkade van gele hesjes in België is vanochtend een automobilist om het leven gekomen. Hij botste op een vrachtwagen. De demonstranten hadden een wegversperring opgezet langs de grens waardoor een lange rij vrachtwagens stilstond.

President Macron heeft na de betogingen van de afgelopen weken een aantal concessies gedaan. Zo gaat de belastingverhoging op brandstof voorlopig niet door en wordt het minimumloon verhoogd. Maar er staat nog meer op "de waslijst aan eisen" van de gele hesjes, zegt correspondent Frank Renout. Zo willen ze dat de belasting op eerste levensbehoeften omlaag gaat. En verder moeten de salarissen van de hoogste ambtenaren omlaag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl