NOS NieuwsAangepast

Macron spreekt Fransen toe: minder belastingen, minimumloon 100 euro omhoog

President Macron heeft in een tv-toespraak een aantal toezeggingen gedaan aan de 'gele hesjes'. Zo moeten de minimumlonen vanaf volgend jaar met 100 euro per maand omhoog; op overuren moet geen belasting meer worden geheven; en een geplande belasting voor gepensioneerden gaat niet door. Ook roept hij werkgevers op werknemers een eindejaarbonus te geven.

Macron noemt het geweld bij de protesten van de afgelopen tijd "een bedreiging voor de vrijheid". Tegelijkertijd wil hij de "boosheid niet wegzetten als onacceptabel gedrag alleen".

Macron sprak de Fransen toe vanuit het Élysée-paleis. Hij erkende medeverantwoordelijk te zijn voor de onvrede:

President Macron spreekt het Franse volk toe

Vele duizenden Fransen protesteren al sinds 17 november in gele hesjes. Daarbij is ook geweld gebruikt. De demonstranten ageerden in eerste instantie tegen hoge brandstofprijzen en andere hoge kosten, maar al snel stond het protest in het teken van armoede in het algemeen.

Vandaag sprak Macron met vertegenwoordigers van vakbonden en werkgeversorganisaties. Daarbij waren geen gele-hesjesdemonstranten aanwezig.

'Boosheid terecht'

"De boosheid is terecht", zei Macron vanavond in een toespraak van ruim tien minuten. "Het treft mensen die lang reizen naar werk, en gescheiden vrouwen met kinderen die niet kunnen rondkomen. Het land bevindt zich in een economische en sociale noodtoestand."

Macron kwam de gele hesjes lang niet op alle punten tegemoet. Zo houdt hij vast aan de omstreden afschaffing van de vermogensbelasting. Volgens Macron is dat nodig om de zeer rijke Fransen, die het land volgens hem verlieten vanwege de belasting, te laten investeren in de economie.

Gele hesjes in heel Frankrijk keken vanavond naar de toespraak van Macron. Ze reageren terughoudend.

Gele hesjes-beweging: speech Macron niet overtuigend genoeg

De vraag is of Macrons maatregelen de angel eruit halen, zegt correspondent Frank Renout. "Dat minimumloon was een belangrijk punt, maar over veel andere zaken zei Macron nog te willen praten. Ik vraag me af hoe de gele hesjes daarop gaan reageren."

Voor vandaag was de laatste tv-toespraak van Macron op 27 november. Daarin zei hij dat hij zijn beleid niet laat bepalen door onruststokers. Later kondigde hij toch maatregelen aan. Zo werd de verhoging op de brandstofbelasting uitgesteld. Ook werd aangekondigd dat de prijzen van elektriciteit en gas voorlopig niet worden verhoogd. Eerder zei Macron toe Fransen wat meer geld te geven voor het inleveren van een vuile auto.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl